Landmænd i områder, hvor der pumpes grundvand op til drikkevand og områder, hvor der er særlige naturinteresser, tilbydes nu et omlægningstjek Det gælder dog kun landmænd i Holstebro, Struer og Norddjurs Kommuner.

- Økologisk drift er en oplagt mulighed for landmænd, der har jord i natur- og drikkevandsfølsomme områder. Det kan give det enkelte landbrug bedre udviklingsmuligheder. Et omlægningstjek er en helt uforpligtende vurdering af gårdens potentiale for økologisk drift, siger Mads S. Vinther, projektleder i Økologisk Landsforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen pesticidrester

I alt 12 af landets kommuner indgår i pilotprojektet med Økologisk Landsforening og en række lokale landboforeninger, hvor op mod 3.000 konventionelle landmænd bliver kontaktet med tilbuddet om et økotjek.

- Det er egentlig en meget simpel logik, der ligger bag: Når der ikke sprøjtes på markerne, så kan der heller ikke sive pesticidrester ned i det drikkevand, der bliver dannet under dem. Der for er motivation til økologisk drift et oplagt redskab i kommunernes indsats for drikkevandet, siger Mads S. Vinther.

Landmændene i de tre kommuner får et brev med posten og vil senere blive ringet op med tilbuddet om et omlægningstjek.