Antallet af danskere, der er smittet med MRSA-bakterier, er steget med 20 procent fra 2011 til 2012 og fordoblet siden 2009, viser årets DANMAP-rapport, som netop er udgivet af DTU Fødevareinstituttet og Statens Serum Institut.

Ifølge Foodculture peger forskerne bag rapporten hovedsagelig på udenlandsrejser og landbruget som kilder til smitten. I Landbrug & Fødevarer følger man MRSA nøje.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det er klart, at vi i Landbrug & Fødevarer tager MRSA dybt alvorligt. Vi anbefaler alle vores medlemmer til at følge myndighedernes vejledninger og oplyse ansatte om risiko, Vi er hele tiden i tæt samarbejde med myndigheder og universiteter og følger udviklingen, siger direktør i Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion, Nicolaj Nørgaard.

Globalt problem

Han understreger, at MRSA er et arbejdsmiljøproblem, og at det samtidig er en udfordring, som mange andre lande også har. Problemet ved de resistente bakterier er en global udfordring, som det fremgår af DANMAP-rapporten. Og skal derfor ifølge Nicolaj Nørgaard løses i en global kontekst.

- Det er afgørende at slå fast, er der på ingen måde er smitterisiko forbundet med at spise en kotelet eller en skive skinke. Det er kun ved besøg i en svinestald eller ved kontakt med folk, der arbejder i en stald, at man kan risikere at pådrage sig bakterien, og selv her vurderer vi ikke, at risikoen er særlig stor. Der er større sandsynlighed for at blive smittet med en resistent bakterie ved en rejse til Asien end ved at besøge en dansk svinestald, siger Nicolaj Nørgaard.

Han mener, at danske svineproducenter nøje følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger og anvisninger.

- Svineproducenterne følger råd om hygiejne og oplyser deres ansatte om risikoen, så de ved, hvad de skal gøre i de tilfælde, hvor de kommer i kontakt med sundhedsvæsenet og risikerer at skulle i antibiotikabehandling for en infektion eller et sår, siger Nicolaj Nørgaard.