Tyske Krone har erfaret, at der er en nøje sammenhæng mellem antal hestekræfter og antal millimeter indføring.

Maskinbladet, Italien

- Omdrejningspunktet for udviklingen af den nye finsnitter var et perfekt afgrødeflow, forklarer Heinrich Wingels, leder for marketingafdelingen hos Krone og fortsætter:

- Derfor er der udviklet en mindre snittecylinder til de nye Krone finsnittere på 650 millimeter i bredden i stedet for den 800 millimeter brede indføring, som de øvrige Krone finsnittere kører med.

- Det er ingen hemmelighed, at den ældre Krone Big X500 finsnitter med 486 hestekræfter ikke var optimalt opbygget. Indføringen og hele snittecylinderen var 800 millimeter bredt, og dermed samme størrelse som resten af serien, der havde mange flere hestekræfter.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

BigX 1100 har eksempelvis over dobbelt så mange hestekræfter at arbejde med, og dette har en stor betydningen for snittekvaliteten.

Efter mange forsøg og undersøgelser fandt Krone frem til, at det optimale forhold mellem snittecylinder og motorkraft ligger på cirka en hestekræft pr. millimeter snittecylinder.

Krone fortæller, at Big X500 ligger 41 procent under det optimale niveau, og da den acceptable grænse er 25 procent til hver side, altså 25 procent heste mere og 25 procent mindre hestekræfter pr. millimeter snittecylinder, måtte Krone udvikle en ny indføring til en mindre snitteserie.

Tyske landmænd grinede

Ud fra udgangspunktet med en hestekraft pr. millimeter snittecylinder, udviklede Krone en 500 millimeter bred snittecylinder og indføring. Krone sammensatte en komplet finsnitter og satte den ud til forskellige kunder som en prototype på en finsnitter med 500 hestekræfter.

- Men vi blev mødt af grin fra mange kunder, da den 500 millimeter snittecylinder ikke fyldte meget mellem hjulene på finsnitteren, fortæller Heinrich Wingels med et smil.

På marken overraskede finsnitteren dog, men hos Krone blev man enig om at lave indføring og snittecylinder bredere, for at sikre en mere optimal kapacitet fra skærebord, men faktisk kunne det godt lade sig gøre med den utrolig smalle indføring.

- Så man skal ikke altid dømme en bog på omslaget ? en lille smal snittecylinder kan godt være effektiv, hvis motorstørrelsen passer, fortæller Heinrich Wingels.

Vil fordoble sin produktion af finsnittere

Men hvorfor vil Krone nu til at gå ned i størrelse og lave finsnittere, der dækker et behov i et mindre segment?

Man forstiller sig nok, at verdensmarkedet sørger større og større finsnittere ? men det er faktisk ikke helt tilfældet.

I 2011 blev der i alt solgt 2731 nye finsnittere på verdensmarkedet totalt, og 51 procent af de solgte maskiner havde en ydelse under 550 hestekræfter. 31 procent lå mellem 551 og 700 hestekræfter, mens kun tre procent af de solgte finsnittere lå med en effekt på 900 til 1.000 hestekræfter.

- Det er klart, at der naturligvis stadig er et marked for de helt store finsnittere, og med verdens stadig stigende produktion af biogas med specielt majs som udgangspunktet, er markedet naturligvis voksende for de helt store finsnittere, forklarer Heinrich Wingels.

Men han fortæller samtidigt også, at Krone har en målsætning om at fordoble deres produktion af finsnittere fra 300 enheder om året til 600 enheder inden for seks til ti år.

- Vi bygger derfor på nuværende tidspunkt en ny samlehal til BigX-finsnittere for 10 millioner euro, og desuden et nyt udviklings- og forsøgscenter til 500 millioner euro.

- I det nye udviklingscenter bliver der både plads til test, prototyper og tæt samarbejde med Krones serviceafdeling, således der bliver en endnu kortere afstand fra kunden til fabrikken, så eventuelle problemer kan tages op langt lettere og hurtigere, fortæller Heinrich Wingels.

Han glæder sig til november, hvor den nye produktionslinje til BigX står klar ? han ser også frem til at produktionen af de to nye familiemedlemmer til BigX familien: BigX 480 samt BigX580 går i gang.