Fætter Kras, Gammel Svend og Slanke Mari'. 

De var æresgæster ved Thems 125 års jubilæum, og selv om det godt kunne lyde sådan, var der ikke tale om en flok aldrende andelshavere, men derimod de mest kendte af andelsmejeriets gule oste.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Andelshavere var der til gengæld også mange af tilstede, og de fik rosende ord med på vejen fra dagens talere, som blandt andet bestod af direktør for Landbrug & Fødevarer, Søren Gade.

- 32 andelshavere havde i 2004 modet til at investere i et nyt osetanlæg. Det er et eksempel på den virkelyst i andelsselskaberne, som er med til at bære samfundet, sagde Søren Gade.

Satser på ost

Andelshavernes mod fik også æren for mejeriets succes i formand for Mejeriforeningen, Steen Nørgaards tale:

- Jeres motto er "Themli' god ost", og det kan man også sige om mejeriet. Udvikling og tilpasning har I været Themli' gode til. At I har turdet at gå ind i investeringer og omlægning af produktionen er noget af det, der gør, at I står her endnu efter 125 år, sagde Steen Nørgaard.

I begyndelsen producerede mejeriet hovedsageligt konsummælksprodukter, men i 1912 blev smør og osteproduktionen så småt etableret. I dag går de 57 millioner kg mælk, som mejeriet indvejer, hovedsageligt til produktionen af gule oste.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med vores 100 procents satsning på gul ost har vi fundet vores plads i det danske marked. Vi leverer i dag ost til alle hjørner af det danske rige, sagde formanden for andelsmejeriet, Hans Skov, som også roste både medarbejdere og andelshavere.