Östra Sönnarslöv, Sverige

- Hvo, som intet vover, intet vinder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sådan lyder det gamle ordsprog også i det østlige Skåne, hvor Andreas Nilsson blandt andet driver 370 hektar med havre,hvede og raps på sin bedrift Micklagården i Näsum AB.

I 2012 købte han - trods hovedrystende naboer - et 20-fods foldbart Geringhoff skærebord til sin nyindkøbte Massey Ferguson 7347 S mejetærsker.

Han regnede med, at tidsbesparelsen ved at slippe for af- og påmontering af et skærebord i løbet af nogle år ville kunne betale for merudgiften til det foldbare skærebord, idet meget af Andreas Nilssons jord er mindre arealer i skovområder.

Andreas Nilssons far, Lars Nilsson, er ganske vist pensioneret, men han er alligevel fast mand på den nye maskine, og han har kørt adskillige timer i sæsonen 2012.

- Vi har mange mindre jordstykker, hvoraf en hel del ligger i skovområder. Det betyder mange skift og vejtransport. Syv-otte skift om dagen er ikke usædvanligt, og så er det hurtigt og smidigt med det foldbare skærebord, fortæller Lars Nilsson.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når 370 hektar skal høstes på den måde, er der ikke tid til at bøvle med en skærebordsvogn, som man tit er nødt til at køre ind i afgrøden med. Og det betyder tab i udbyttet.

- Det er vidunderligt at kunne høste 30 hektar med otte skift på en enkelt dag. Det ville have kostet mindst to timer mere, hvis jeg skulle have haft en skærebordsvogn med, fastslår han og viser fornøjet kørehåndtaget i mejetærskerens kabine.

- Alle funktioner til det foldbare skærebord sidder i håndtaget - der er ingen ekstra knapper at holde styr på, siger han og tilføjer, at alt på Geringhoff-skærebordet fungerede perfekt fra dag et.

Skeptisk

Værkstedet, der har importeret og monteret skærebordet, hedder Östra Sönnarslöv Traktorservice AB, og her fortæller indehaveren Göran Jonsson, at han var meget skeptisk, da han første gang så skærebordet.

- Men det skulle jo prøves, så vi bestilte et skærebord til kundens nye mejetærsker, siger Göran Jonsson.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Massey Ferguson forberedte mejetærskeren til montage af Geringhoff-skærebordet, mens Östra Sönnarslöv Traktorservice har stået for selve monteringen.

Et foldbart skærebord indeholder i sagens natur en hel del hydraulik, men Göran Jonsson blev overrasket over, at der slet ikke var problemer med montering af skærebordet.

- Uha, hvor var der mange ledninger og hydraulikslanger, men alt passede sammen, og vi har slet ikke haft lækager eller driftsforstyrrelser med skærebordet, siger han.

Det foldbare skærebord vejer næsten dobbelt så meget som et standardskærebord, og for at balancere det fremskudte tyngdepunkt er der monteret 400 kg kontravægt på bagakslen.

Desuden har Andreas Nilsson valgt at få firehjulstræk på mejetærskeren for at kompensere for maskinens højere vægt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Omregnet til danske kroner kostede skærebordet fra Geringhoff cirka 406.000, mens det originale MF-skærebord forventes at indbringe mellem 175.000 til 200.000 kroner. Dertil kommer indkøb og montering af kontravægten.

Andreas Nilsson siger, at Geringhoff-skærebordet nok har kostet ham omkring 200.000 kroner mere, end hvis han blot havde kørt med det fabriksmonterede skærebord.

- Men jeg regner med at have tjent merudgiften ind i løbet af to år i kraft af tidsbesparelsen, siger han.