Aarhus Universitet sætter i et nyt forskningsprojekt fokus på ammesøer og vil kortlægge, hvordan de anvendes. Men forskerne har brug for hjælp fra svineproducenter til kortlægningen.  

Med øget viden om ammesøers forhold vil det ifølge forskernes vurdering være nemmere at forbedre managementstrategierne og derved produktionen, økonomien og søernes velfærd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er de seneste år sket en markant stigning i kuldstørrelsen inden for den danske svineproduktion. Det har øget behovet for brugen af ammesøer. Samtidig forventes antallet af levende grise fortsat at stige fremover, hvilket vil øge behovet yderligere, siger professor Jan Tind Sørensen fra Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet.

- Omfanget af brugen af ammesøer i Danmark kendes ikke. For at udvikle fremtidens strategier for brug af ammesøer, som bedst muligt tilgodeser dyrevelfærd og produktivitet, har vi behov for at vide mere om, hvordan danske sobesætninger rent faktisk bruger ammesøer. 

Opfordring til at hjælpe

For at kortlægge ammesøernes antal og hvordan de anvendes, har forskerne fra Aarhus Universitet netop udsendt at spørgeskema til alle 1.750 besætninger i Danmark med flere end 200 årssøer.

- Vi håber, at vi kan få så mange svineproducenter som muligt til at spille med og udfylde spørgeskemaet. Desto større datamateriale, vi har, desto bedre grundlag vi har for den videre forskning, siger Jan Tind Sørensen.

Han har afprøvet skemaet på nogle af sine kollegaer, og han forsikrer, at det blot tager otte minutter at udfylde det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskerne gennemfører kortlægningen af ammesøernes forhold i to trin. Første trin er en kortlægning på grundlag af det udsendte spørgeskema. Derefter inviterer forskerne 60 besætninger, som har deltaget i spørgeskemaundersøgelsen, til en mere detaljeret undersøgelse.

Resultaterne skal med froskernes ord bruges til udvikle operationelle og velfærdsfremmende strategier for brug af ammesøer. Parallelt med dette projektet søger Institut for Husdyrvidenskab midler ved Svineafgiftsfonden til at gennemføre et projekt, der har til formål at udvikle en model til beregning af de økonomiske konsekvenser af forskellige ammeso-strategier for den enkelte sobesætning.