Sig nej til vandløbsopgaven. Det er budskabet i brevet fra Landbrug & Fødevarer. Organisationen har sendt det til alle borgmestre og formændene for kommunernes teknik- og miljøudvalg, skriver Altinget. 

- Kommunerne spiller uden diskussion en central rolle, og der findes en stor og meget vigtig lokal viden, der skal bringes i spil, men denne opgave kan og bør kommunerne ikke klare, skriver de i brevet. 

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Landbrug og Fødevarer er især bekymret for vandløbsindsatsen, da det er blevet lagt hen til kommunerne at vurdere, hvor store områder der kan blive oversvømmet, hvis der bliver ændret i vandløbsvedligeholdelsen. Vurderingen de skal lave, er både økonomisk og arealmæssig. Hvis kommunerne vurdere de er store, skal de kontakte Miljøministeriet, som så kan stoppe indsatsen. 

- Det er en opgave, som kommunerne ikke er rustet til. I mange kommuner er det biologer, som har ansvaret for vandløbene, men det her er en opgave, som skal varetages af hydrologer. Det betyder, at kommunerne enten må hyre dyre konsulenter eller løse opgaven på et ufuldstændigt grundlag, siger viceformand Lars Hvidtfeldt, som er afsender af brevet til Altinget. 

Intet problem 

I KL afviser formanden for teknik- og miljøudvalget, Martin Damm (V), at kommunerne ikke kan løse opgaven.

- Der er et langt tilløb, så det kan vi godt magte. Det er jeg ikke så ræd for. Landbruget ønsker, at staten løfter et større ansvar, og hvis der er en række vandløb, hvor man allerede nu ved, at det økonomisk og miljømæssigt ikke hænger sammen at lave en indsats, så kan man lige så godt tage dem ud af planerne nu i stedet for at lægge dem ud til 98 kommunalbestyrelser, siger han til Altinget.