I en undersøgelse af ph.d. og lektor i miljømedicin Helle Raun Andersen fremkommer den foruroligende konklusion, at en stor del af danske børn har rester af organofosfat i urinen. 

- Det er bekymrende, at vi kan måle et så højt indhold af sprøjtegift i børnenes urin. Vi ved, at organofosfater påvirker et stof, som styrer hjernecellernes vækst, hvordan de forbinder sig, og hvordan de kommunikerer med hinanden, denne udtagelse kom Helle Raun Andersen, der er ph.d. og lektor i miljømedecin ved Syddansk Universitet, til dagbladet Politiken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dette blev starten på en heftig debat, der udmundede i, at Fødevareminister Mette Gjerskov kom med denne udtalelse i weekenden:

- Sagen er den, at man har brugt sprøjtegift i mange årtier og tænkt, at den hellige grav var velforvaret. Men undersøgelser viser jo, at det skal begrænses mest muligt, og det vil regeringen også gøre. Det er derfor, vi gerne vil have sprøjtefrie randzoner og have fordoblet det økologiske areal. Vi vil også have det ind i de offentlige køkkener - i børnehaver, på plejehjem, kantiner, der hvor vi arbejder, der skal mere økologi ind.

Landbruget bruger ikke organofosfat

Det mener Direktør for Bærdygtig Landbrug Vagn Lundsteen var lidt af en smutter, som ikke var gennemtænkt. Han valgte derfor at skrive tilbage til Fødevareministeren Mette Gjerskov

-  Kære Mette Gjerskov. Endnu en gang er du for tidligt ude med dine påstande. Hvis du, som det er kutyme blandt dine ministerkolleger, lige lader data undersøge inden du fremkommer med sådanne påstande, ville det spare dig for en endnu en konfrontation med det erhverv, du er minister for.

- Organofosfater bruges ikke længere i landbruget. I dag bruger vi langt mere selektive og mindre giftige insekticider. De såkaldte pyrethoider, udviklet på baggrund af det naturlige stof pyrethrum, har for længst overtaget organofosfaternes rolle som insektmiddel i landbrug, gartnerier - hus og have, skriver Vagn Lundsteen i brevet og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Derimod anvendes organofosfater i stor stil til bekæmpelse af hovedlus hos børn. Specielt malathion anvendes som et effektivt middel.

Vagn Lundsteen sluttede af med denne kommentar til ministeren:

- Jeg kender din forkærlighed for økologi. Det er fint med mig. Jeg deler ikke din holdning, men det giver mig ikke anledning eller lov til at tale nedladende om eller til at lyve om økologer eller folk, der sympatiserer med den økologiske tankegang. Vi har erfaring for at debattere på fakta og holdninger i Danmark. Jeg vil høfligt anbefale ministeren at komme tilbage på dette spor. Det er uværdigt for en minister at bruge den slags ufine midler til at opnå sine personlige mål.

Læs politikens artikel her 

Læs Vagn Lundsteen fulde besked til ministeren her