Der var både smil, grumme advarsler og lidt ironiske bemærkninger, da de midtjyske ulve optog 14 minutter på mødet i Region Midtjylland. Det handler om regional udvikling.

Hvis der er noget, der optager mange midtjyder, er det ulvens tilbagevenden til den danske natur, og nu har emnet spredt sig helt ind i regionspolitikken, hvor ulven fik 14 minutters opmærksomhed på mødet onsdag.

Der var 27 punkter på dagsordenen, og kun punkterne om en sundhedsplan og om atomaffald blev levnet mere tid end ulvene.

Undervejs i debatten, hvor syv af regionsrådets 41 medlemmer markerede deres synspunkter, blev der både grinet, udtrykt bekymring og anvendt ironi over, at ulven kunne tage så meget tid.

Motorvej og ulve

Det var Venstres Jørgen Winther, som havde ønsket ulven på dagsordenen, selv om den ikke er en regional sag.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi har tidligere rettet henvendelse til regeringen omkring motorveje, og derfor mener jeg også, vi kan gøre det her, sagde Jørgen Winther, som har opfordret til, at regionsrådet bakker op om Vildtforvaltningsrådets anbefaling af, at der bliver oprettet en erstatningsordning til eksempelvis de fåreavlere, der mister dyr på grund af det nye rovdyr.

Politisk ansvar

- Når vi politikere har besluttet, om der skal være ulve eller ej i Danmark, har vi også et ansvar for at hjælpe de fåreavlere, der får problemer, argumenterede Jørgen Winther, som på forhånd havde fået bred opbakning i regionens forretningsudvalg til en henvendelse til regeringen.

- Nu sender vi en fælles henvendelse til regeringen og håber, at det kan påvirke den, så den vil tage initiativer, så retfærdigheden sker fyldest, sagde Jørgen Winther.

Ulve er varieret natur

Punktet blev dog ikke afsluttet med Jørgen Winthers indledende bemærkninger.

SFs Michael Thomsen ville gerne bakke henvendelsen op, men han støtter ulvene.

- Jeg synes, ulve bidrager til fornyet varieret natur her i landet. For 20 år siden fik vi ørne, og for ti år siden bævere med lidt hjælp. Ulven er kommet af sig selv, og det viser, at vores nationalparkplaner er lykkedes og vi har en natur hvor der kan leve ulve.

Pas på børn og ældre

Den konservative John Thorsø var mere skeptisk.

- Ulvene vil æde alt, der har kød. Det bliver farligt at have børn i skoven. Vi skal tage det mere alvorligt, end vi gør på nuværende tidspunkt. Når ulvene får fat i mennesker så lad os se, hvad der sker med SFs holdninger, sagde John Thorsø, som blev bakket op af Dansk Folkepartis Leif Lund.

- Ulve er kloge dyr, og hvis de bliver sultne og går til angreb, udvælger de sig et let bytte. Det er børn og ældre mennesker, og af den årsag bør vi ikke have ulve til at gå frit rundt., sagde Leif Lund.

Støtte til regional turisme

SFs Jacob Klærke, som kaldte sig 2. ulveordfører, mente, frygten lover godt for den regionale turisme.

- Jeg kan høre, at der ikke er mange, der skal til Sverige, Tyskland eller Østeuropa på ferie med alle de ulve, der er der. Det bliver godt for den vestjyske turisme. Det er en meget bizar debat, sagde Jacob Klærke.

Regionsrådet besluttede enstemmigt at støtte Vildtforvaltningsrådet indstilling.