Hvert år stiger antallet af danskere, der pakker Toyota'en med unger og madpakke og kører på landet for at se øko-køerne danse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det medfører et stigende trafik-kaos for landmænd, som skal finde plads til tusindvis af biler, der skal guides ned ad små grusveje, ind ad snævre indkørsler og ud på marker.

- Det er efterhånden noget af en udfordring, siger mælkeproducent Frode Hjort Gregersen, der sidste år havde 3.300 besøgende til Øko-dag på sin bedrift nær Esbjerg.

Han har tidligere forsøgt at kontakte det lokale politi for at ansøge om hjælp fra hjemmeværnet, men uden held.

- Det giver problemer, når 1.000 biler skal guides ud på én mark. Hjemmeværnet ville ikke hjælpe, når det var privat vej, så vi har engageret en flok familiemedlemmer og venner til at hjælpe, siger mælkeproducenten, som har afsat to hektar græsmark til parkering.

- Jeg ved ikke, hvad vi gør, hvis der kommer 100 biler mere i år. Det må der simpelthen ikke, siger Frode Hjort Gregersen, der ikke ønsker at tage flere marker i brug til parkering, fordi det giver strukturskader.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen hjælp på små veje

Det er politiet, der afgør, om hjemmeværnet skal hjælpe til, når der er risiko for kaos-tilstande i trafikken. Men det er som regel kun større, offentlige veje, hjemmeværnet bliver sendt ud til, forklarer oberstløjtnant Jens Sund, som er chef for planlægnings- og operationsafdelingen i Hjemmeværnskommandoen.

Så selv om en landmænd får besøg af mere end 1.000 biler, skal han ikke regne med, at hjemmeværnet kan hjælpe.

- Parkeringsanvisning kan foretages af alle. Hjemmeværnet kan også gøre det, men det sker på anmodning fra politiet og typisk i tilfælde, hvor manglende parkeringsanvisning vil kunne medføre farlige situationer på offentlig vej, forklarer Jens Sund.

Han ved ikke, hvor mange steder hjemmeværnet hjælper til i forbindelse med Øko-dag, men nogle landmænd har dog så mange besøgende, at der skabes trafikkaos langt ud på offentlig vej.

Kø på motorvejen

En af de landmænd, der er blevet bevilliget hjælp fra hjemmeværnet, er Johan Frederiksen, der på grund af bedriftens beliggenhed nær Roskilde de seneste år har været topscorer i antal besøgende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De seneste par år har vi haft mellem 9.000 og 11.000 besøgende. Så vi er efterhånden ved at have erfaring med at håndtere alle de biler, der kommer herud, fortæller Johan Frederiksen, der tidligere år har prøvet at stå i total trafikkaos.

- Det år, hvor det eksploderede, og vi gik fra 3.000 besøgende til 8.000, var der kø langt ud på motorvejen, og vi måtte tage en hel del flere marker i brug til parkering, husker han.

Ingen fælles løsning

I Økologisk Landsforening er man opmærksom på den udfordring, som flere landmænd står med i forbindelse med Øko-dag.

- Vi snakker hvert år om, hvordan vi kan gøre det bedre. Vi har forsøgt at tage fat i rigspolitiet for at få en overordnet løsning for alle landmænd, men de henviser til, at landmændene skal tage fat i det lokale politi, siger Birgitte Nygaard, som er projektleder for Øko-dag.

- Hjemmeværnet hjælper flere steder, og de er gode til at guide ude på vejene. Og så er det vigtigt, at landmændene får en masse frivillige hjælpere til at guide på plads ude på marker og privat vej. Det er som regel heller ikke noget problem, for de fleste landmænd har jo i forvejen en hel masse, der giver en hjælpende hånd med på denne dag, siger hun.