Danske landmænd siger gang på gang, at der er stor forskel på den måde, landbruget nord og syd for den dansk/tyske grænse bliver administreret efter, og at det giver konkurrencemæssige problemer for danske landbrug.

Nu har de sønderjyske landmænd, som gennem samtlige landbrugsorganisationer i Sønderjylland er organiseret gennem Sønderjyske Vandløb, fået udarbejdet en rapport, som ifølge Sønderjyske Vandløb viser, at der er stor forskel på den måde, EUs vandrammedirektiv bliver fortolket på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dokumentation

I Danmark er fem procent af vandløbene udpeget som stærk modificerede, hvilket betyder, at de ikke skal leve op til de høje miljømålsætninger i EU’s vandrammedirektiv. Syd for grænsen, i Slesvig-Holsten, er 45 procent af alle søer og vandløb udpeget som stærkt modificerede, viser rapporten.

- Nu har vi dokumentationen for, at der er meget stor forskel på hvordan vandmiljøet skal administreres nord og syd for grænsen. Rapporten beskriver, hvordan man i Tyskland har taget afvanding og risiko for oversvømmelse af landbrugsarealer i betragtning i klassifikationen af vandløb, mens man herhjemme vil ændre vandløbenes struktur på en måde, som kan komme til at koste landbruget og dermed samfundet meget dyrt” siger landmand Torben Heisel fra Sønderjyske Vandløb.

Rapport til politikerne

Den 28 sider lange rapport er blevet udarbejdet af miljørådgiver Britt Bjerre Paulsen, og den bliver nu forelagt for Christiansborg-politikere.

- Vi beder politikerne på Christiansborg om at forholde sig kritisk til det, som embedsværket lægger frem. Rapporten viser tydeligt at man har overfortolket EU-reglerne i Danmark, og det er væsentligt at politikerne er klædt på, når de skal tage stilling til et nyt forslag om vandplaner, siger Torben Heisel i en pressemeddelelse.