Landbrug & Fødevarer håber på øget eksport og sikring af op til 2.000 danske arbejdspladser nu, hvor fødevareminister Mette Gjerskov, Landbrug & Fødevarer, 3F og Fødevareforbundet NNF har indgået en aftale, der giver 150 millioner kroner som investeringsstøtte til etableringen af nye danske slagtesvinsstalde.

- Fødevareministeren fortjener ros for det målerettede initiativ, der kan være med til at få sat gang i investeringerne ude hos landmændene, så vi kan sikre råvaregrundlaget til vores slagterier. Det vil sammen med regeringens Vækstplan Danmark bidrage til, at fødevaresektoren kan være med til at trække Danmark ud af krisen, siger formand for Landbrug & Fødevarer Martin Merrild.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos de danske svineproducenter ser man den nye støtteordning som et tegn på, at der nu er klar politisk opbakning til, at der fremadrettet skal satses på den danske slagtesvineproduktion.

- Det er det, vi har ventet på, og som vores erhverv og Danmark har brug for, hvis vi skal lykkes med at udvide produktionen og råvaregrundlaget og skabe gode danske arbejdspladser. Ifølge vores analyser vil de 150 millioner kroner kunne skabe op til 2.000 varige job plus cirka 1.500 job i den periode, hvor de nye stalde bliver bygget, siger formand for Videncenter for Svineproduktion, Lindhart B. Nielsen.

Ud over arbejdspladserne mener han også, at investeringsstøtten vil sikre en eksportværdi af dansk svinekød på cirka 2,5 milliarder kroner om året.

Et signal til bankerne

På slagterierne, som vil komme til at skabe langt de fleste job, er aftalen også en kærkommen nyhed. Slagterierne yder allerede en ekstra afregning på 12,5 kroner pr. svin, der kommer fra nye stalde.

- Med regeringens 150 millioner kroner mener jeg, at vi kan bygge nye stalde til produktion af cirka 1,5 millioner slagtegrise om året. Vi har allerede kendskab til en række producenter, der er villige til at producere flere grise. De mangler blot finansiering, og med regeringens utvetydige opbakning tror jeg faktisk, at bankerne vil være langt mere tilbøjelige til at yde den nødvendige finansiering, så vi atter kan få gang i væksten i den danske slagtesvinsproduktion, siger Asger Krogsgaard, der er næstformand i Danish Crown og formand for virksomhedsbestyrelsen i Landbrug & Fødevarer.