Landbrug & Fødevarer (L&F) blev ikke nævnt med ét ord i formandsberetningen, da Bæredygtigt Landbrug i går holdt generalforsamling i Middelfart. Men det blev der rådet bod på under den efterfølgende debat.

Kaj Larsen mente, at de fleste medlemmer af Bæredygtigt Landbrug også er medlem af L&F, fordi de trækker på rådgivningssystemet, hvilket kræver medlemskab af en lokal landboorganisation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen medlemsforpligtelse

- Der er ingen forpligtelser til at være medlem af landboorganisationerne for at trække på deres rådgivningssystem. Hvis de stiller krav om det, falder grundlaget for deres tilskud fra promilleafgiftsmidlerne væk, og det vil betyde meget for dem, sagde Kaj Larsen, der opfordrede BL-medlemmerne til at udfordre Landbrug & Fødevarer ved at melde sig ud og fortsat benytte rådgivningen.

Kaj Larsen mente i øvrigt ikke, at L&F i den nuværende konstruktion kunne varetage primærproducenternes interesse. Dertil var organisationen alt for tæt bundet op til brancherne, og han gav fra sin egen tid som bestyrelsesmedlem i Danish Crown eksempel på, hvordan landboforeningernes formand var marionet for Danish Crowns ledelse.

Krav på forhandlinger

Flemming Fuglede Jørgensens oplysning i sin beretning om, at Bæredygtigt Landbrug sammen med Danske Svineproducenter og Danske Mælkeproducenter repræsenterer 65 - 70 procent af produktionen, fik flere medlemmer til at vejre morgenluft.

- Med den produktion bag os har vi krav om at være med ved bordet, når der skal forhandles, sagde Henrik Enderlein og opfordrede Bæredygtigt Landbrug til også at starte rådgivning og dermed få del i promillepengene.

Flemming Fuglede Jørgensen svarede, at man for tiden ikke i BL har kræfter til også at starte rådgivning. Men han ville gerne arbejde for adgang til promillepengene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men ikke for at få del i pengene. For pengene er landmændenes, og de skal blive i landmændenes lommer, sagde BL-formanden.

Opfordring: Meld jer ud

Johan Koed-Jørgensen følte ikke, at hans interesser blev varetaget i Landbrug & Fødevarer, hvorfor han havde meldt sig ud, og han opfordrede sine kolleger i BL til at gøre det samme. Anna Marie Krogsgaard havde også taget konsekvensen og havde meldt sig ud af L&F, og hun følte sig godt repræsenteret af Bæredygtigt Landbrug, som hun opfordrede til fortsat at presse på over for myndighederne - og at gøre det i samme tone som hidtil.

Formanden: Jeres overvejelse

Flemming Fuglede Jørgensen havde også haft dobbeltmedlemsskab.

- Men jeg har meldt mig ud. I skal dog hver især gøre op med jer, om I vil melde jer ud. Jeg vil ikke opfordre til det, sagde BL-formanden.

Flere gange under debatten sagde Flemming Fuglede Jørgensen, at han var træt af at skulle bruge kræfter på den interne krig mellem Landbrug & Fødevarer og Bæredygtigt Landbrug. Derfor havde han ikke nævnt L&F i sin beretning.