Ordene strømmer begejstret ud over køkkenbordet og den hjemmelavede økologiske ost, når først formanden får gang i emner som jordfordeling, generationsskifte og convenience-økologi.

Der er gnist i øjnene, og stemmen bliver bestemt, når han vil understrege en pointe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Evald Vestergaard har efter seks år på posten valgt at trække sig tilbage som formand for Økologisk Landsforening.

Går man ud fra, at den afgående formand valgte at trække sig, fordi han er løbet tør for energi og diskussionslyst, så tager man fejl. Den 55-årige midtjyde har været politiker siden 1994 og kan skrive både landboforening, regionsbestyrelse og byråd på sit cv ud over hvervet som formand for økologerne.

Og den naturlige talestrøm er ikke svækket med årene. Især ikke når Evalds hjertesag - ønsket om en jordfordelingsfond - kommer på bane. Så er det vanskeligt at få et ord indført.

Men selv iveren for at kæmpe for de vigtige politiske sager har ikke kunnet friste Evald til at snuppe en periode mere som formand.

- Man giver den jo fuld gas med de ting, som man tror på. Og selvfølgelig vil man gerne se dem helt i mål, men hvis man bliver fanget i den tankegang, ender man med at tro, at man ikke kan undværes - og selvfølgelig kan jeg det, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stol på medlemmerne

Privat bor Evald sammen med Erene på gården Nørskovlund ved Kjellerup. De driver det lille gårdmejeri Osteriet Hinge, som får noget af mælken fra besætningens 160 dansk holstein-køer.

Formandsposten, som er en halvtidsstilling, har naturligt nok taget en del af Evalds tid.

- Jeg har aldrig ment, at man som formand skal blive hængende i alt for mange år. Jeg har været formand i seks år, og man kan godt sige, at det ikke er særlig lang tid, men på den anden side er det over en tiendedel af mit liv.

Han mener derfor, at det er det rigtige tidspunkt at stoppe på, selv om der ikke umiddelbart stod kandidater i kø til at overtage, da han meddelte sin afgang i januar.

- Jeg stoler fuldt ud på medlemsskaren. Jeg er helt sikker på, at de kan vælge en ny mand, som vil være den rigtige for Økologisk Landsforening - det er jeg slet ikke bekymret for, siger Evald, som ikke vil pege på en mulig afløser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det skal jeg ikke blande mig i. Men økologer er generelt gode til at kigge på deres eget ansvar for erhvervet, bedriften og samfundet, så de skal nok få valgt en god formand.

3,5 succeser

Når formanden bliver bedt om at se tilbage på de seks forgangne år og udpege tre ting, han er særligt stolt af at have været med til, er det især samarbejde og teamwork, der er gennemgående.

- Vi har skabt en åben dialog. Den resultatsøgende retning, hvor vi har været i dialog med myndighederne - i stedet for at diskutere med dem, glæder jeg mig over at have været med til, siger Evald.

Et helt konkret projekt nævner Evald som nummer to:

- Lejre Kommune, som er et projekt i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening om at indføre økologi i alle kommunens kroge, er jeg rigtig godt tilfreds med. Det lykkedes at nå i mål med alle samarbejdspartnere, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nummer tre må blive det, der giver én allermest energi som formand. Det er, at vi har en medlemsskare, som er enormt motiveret og positiv. Vi har for eksempel grossistvirksomheder som Solhjulet, der har opnået fantastiske ting i Uganda, og en lang række andre fyrtårne, som trækker læsset. Det at være en del af en fælles energi giver resultater og energi til mere, siger Evald, som - ikke helt uventet - ikke kan begrænse sig til tre ting.

- Jeg bliver nødt til lige at nævne en fjerde: Regeringens målsætning om 60 procent økologi i det offentlige. Her er vi godt begyndt. Jeg har et håb om, at de dygtige, danske kokkes håndværk kommer til at betyde noget mere i køkkenerne. Vi skal så at sige bytte saksen ud med kniven.

Mountainbike og Afrika

Helt ude af politik er Evald ikke, når han stopper som øko-formand. Han er stadig tilknyttet Danmarks Naturfond, som er en del af Danmarks Naturfredningsforening, men han forventer, at han får betydeligt mere tid til "alt det andet", som han siger. Selv om han ikke har nogen konkrete planer for, hvad den frigivne tid skal bruges til.

- Jeg kunne hjælpe Erene med at sælge mere ost, eller finde nogle nye afgrøder og begynde at producere egen protein, foreslår Evald og fortsætter:

- Jeg har også tænkt på, at jeg kunne købe en ny mountainbike og forsøge at følge med sønnen - et par kilometer i hvert fald, siger han med et skævt smil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud over planerne om at bruge mere tid på hjemmefronten, drømmer Evald sig også væk til fjernere himmelstrøg.

- Jeg synes, det kunne være spændende at komme tættere på dem, der har relationer til Afrika. Ikke forstået sådan, at jeg vil ud at investere i afrikansk jord, men det ville være spændende at udveksle viden med afrikanske landmænd. Det kunne jeg godt forestille mig, at jeg gerne vil være med i, siger han.

Der bliver i hvert fald næppe tid til at kede sig for formanden, når han den 1. marts siger farvel ved Økologisk Landsforenings generalforsamling.