Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes EU-kolleger holder lige nu et par timers pause efter en hård nats forhandlinger om det næste syvårige EU-budget ved et topmøde i Bruxelles. Foreløbige tal fra de hellige haller, der sivede ud til pressen i de tidlige morgentimer, tyder dog på, at landbruget står til at blive sparet i det, der ellers har været en drabelig nat for EU-budgettet, som er skrumpet med over 100 milliarder kroner.

I stedet kan der høstes en gevinst på omkring 44 milliarder kroner i landdistriktsmidler, hvoraf landene får mulighed for at overføre 15 procent til den direkte støtte, hvis de ønsker det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den direkte støtte forbliver på et annonceret niveau for 2014-2020 på knap 2.482 milliarder kroner. Det er en reduktion fra den nuværende periode på knap 400 milliarder kroner, men er ikke lavere end det udspil, der har floreret i Bruxelles, siden stats- og regeringscheferne første gang forsøgte at blive enige om tallene i november.

Flere penge til landbruget har været en mærkesag for særligt den franske præsident, der gjorde klart, da han ankom til topmødet, at han ikke ville være med til en aftale, hvor man med hans ord "glemte landbruget".

Danmark har til gengæld fået en foreløbig lovning på den rabat på én milliard, som har været det ultimative danske krav til topmødet.

Endnu hersker der dog stor usikkerhed om, hvor tæt EU-cheferne er på en aftale.

- Vi er ikke færdige, understregede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), da hun forlod mødet kort efter klokken ti.