Det er et helt nyt produkt i Danmark, som maskinforretningen Danatek i Farsø præsenterer i forbindelse med et åbent hus den 1. og 2. februar. Men det er en nyhed, som virksomheden venter sig meget af.

Produktet er en roe-rasper, der bliver monteret bag på en fuldfodervogn, og den sparer både tid og penge.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Fra Hispec til alle vogne

Roe-rasperen er produceret af irske Hispec, men administrerende direktør Erik Dahl fra Danatek fortæller, at det bliver muligt at få den monteret på alle fuldfodervogne, så man kan altså komme med sin egen vogn og få den hjem med ekstra-udstyr.

- På grund af den dårlige majshøst de senere år er der mange landmænd, der er på vej til at skifte over til roer. Men den evindelige udfordring med roerne er logistikken med at få dem ind til køerne. Her er roerasperen en simpel metode, for den sikrer, at man kun får raspet den mængde roer, der skal bruges ved hver fodring, samtidig med, at roerne kun skal håndteres én gang, siger Erik Dahl.

Billigere end stationær

Han fortæller, at en ny Hispec-roerenser vil kunne monteres på de fleste brugte fuldfodervogne for 60.000-70.000 kroner, mens en stationær roerasper koster op mod 20.000 kroner ekstra.

- Så der er tale om både en billigere og mere effektiv løsning, siger Erik Dahl. -Roe-rasperen er så simpel, at den er let at eftermontere, og derfor kan det også gøres til en fornuftig pris, siger Erik Dahl.

Danatek-direktøren forklarer, at man bruger fuldfodervognens vejeceller, når der læsses roer op i beholderen. Roerne bliver renset, inden de bliver snittet, hvorefter en snegl fører dem ind i blandevognen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fordelen er, at man slipper for én transport af roerne, og man ved, hvor mange roer, man hælder i fuldfodervognen, siger Erik Dahl.

Netop ankommet

Den roerasper, der bliver demonstreret hos Danatek i næste uge bliver monteret på en Nolan-fuldfodervogn, men som nævnt kan den monteres på de fleste.

At der er tale om en nyhed bliver understreget af, at Hispec-rasperen kom til Danmark fredag den 25. januar, og mandag og tirsdag i uge fem bliver den monteret, så den er klar til demonstrationen.

Montering af 50-100 stykker

Erik Dahl forventer ikke, at Hispec-rasperen kommer til at samle støv.

- Det, vi hører, er, at mange landmænd har købt roefrø til den kommende sæson, og jeg tror bestemt, vi kommer til at montere mellem 50 og 100 roeraspere i år, siger Erik Dahl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs og se mere - blandt andet video - på Danateks hjemmeside.