- Det er problematisk, at produktivitetsstigningen har kørt i tomgang de seneste år, men det er for nemt bare at skyde skylden på landbruget selv. At påstå, at vi bare skal tage os sammen og gå hjem og få noget for hånden er simpelthen for naivt og en hån mod landbruget, sagde Henrik Mortensen i sin beretning på Danske Svineproducenters årsmøde.

- Selv de mest veldrevne landbrug vil få meget svært ved at blive ved med at hæve deres produktivitet, når de i årevis er afskåret fra fortsat udvikling, - først på grund af myndighedernes årelange sagsbehandlingstider og senest på grund af bankerne og realkreditinstitutternes boykot af landbrug, sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er træt af Landbrug & Fødevarers evindelige snak om, hvor godt den bedste tredjedel klarer sig. Det er fint nok at have en gulerod, som kan trække os andre fremad, men omverdenen opfatter jo budskabet som, at vi bare kan tage os sammen, og så går det nok alt sammen. Vi skal huske, at målgruppen den bedste tredjedel er en dynamisk gruppe. Det ville være langt bedre at tage et udsnit af landbrug og bruge dem som målgruppe. Det ville give et reelt billede af virkeligheden.

- Jeg var derfor meget tilfreds med en af de første udmeldinger fra Landbrug & Fødevarers nye formand, Martin Merrild. I stedet for den evindelige snak om den bedste tredjedel, satte han fokus på erhvervets indtjening ved at fremhæve de 29 procent af heltidskvægbrugene og 23 procent af svinebedrifterne, der var overlevelsestruet. Ændringen i tonefaldet lover godt for fremtiden, og jeg ønsker Martin Merrild held og lykke med arbejdet som formand.