Det bliver åbenbart godt at være både landmand, minister og landmands-formand i 2023, for når man er hoppet ti år ud i fremtiden og kigger to håndfulde år tilbage, så er tingene meget bedre, end de var i 2013.

Det mente – måske ikke overraskende – både miljøminister Ida Auken (SF) og Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, da de spåede om udsigterne for miljø- og produktionsforhold set fra 2023.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Minister og formand i fremtiden

De var åbenbart enige om det meste. De sagde i hvert fald ikke hinanden imod, bortset fra sandsynligheden for, at de stadig sad i deres respektive jobs i 2023.

Ida Auken glædede sig både over, at hun fortsat fra miljøminister på det tidspunkt, og hun hilste det også velkomment, at der var stor stabilitet i Landbrug & Fødevarers formand, mens Martin Merrild ikke mente, det var sandsynligt, at han skulle debattere med en miljøminister, der hed Ida Auken i 2023.

Barn nummer fire

– Det er længe siden, Ida Auken har været miljøminister. Ida Aukens fjerde barn skal snart begynde i 0. klasse, så det har på alle måder været en frugtbar periode i dansk politik, og Ida Auken er stadig aktiv i politik, sagde vittige Merrild til tydeligt gravide Ida Auken, som venter sit barn nummer to.

Set fra den alvorlige side af spåkuglen sagde Martin Merrild, at landbruget og politikere havde indset, at det var en fælles opgave at styrke miljøet.

- Anbefalingerne fra Natur- og Landbrugskommissionen satte ændringerne i gang, og de var med til at sætte gang i et vendepunkt, hvor man så fødevareerhvervet som et vækst-erhverv. Efter 2013, 2014 og 2015 blev fødevareproduktion anerkendt som et plusord, sagde Martin Merrild på den velbesøgte session på Plantekongressen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nødvendig gødning

- Vi har fået et gennembrud i, så kvælstofgødning ikke bliver set som et problem, men som et hjælpestof, og på mange områder kan man gøde med det ud fra det, der er nogetlunde økonomisk optimalt, sagde Martin Merrild.

Landbrug & Fødevarers formand spåede også, at mange landmænd i 2023 har gjort et levebrød ud af at pleje og dyrke de rekreative arealer, og han forudså, at politikerne på et tidspunkt mellem 2013 og 2023 indså, at pesticid-afgifter kun var med til at ødelægge konkurrence-evnen.

- Der vil stadig være en mindre afgift, men pengene går retur til erhvervet, så de bliver brugt til forskning og udvikling, sagde Martin Merrild.

Dialog

Ida Auken glædede sig – i sin fremtidsvision - over, at landbruget var gået fra at være i kæmpe krise i 2013 til at være i god dialog med politikerne.

- Vi havde et landbrug, der havde en masse styrker, men ikke altid følte sig hørt, og en natur, der var under pres med påvirkning af fosfor og kvælstof. Ti år før havde vi stået med store problemer, men der var indgået en stor aftale, hvor vi havde spurgt hinanden, om vi skulle fortsætte ad krisevejen eller gå hinanden i møde, sagde Ida Auken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi havde nogle heftige diskussioner, men vi holdt fast på, at tingene kunne lade sig gøre, hvis vi stod sammen, selv om det ikke var let for landbruget at lave solidariske løsninger og dele regningerne, når nogle blev ramt mere end andre. Vi havde taget de sårbare jorde ud ad drift og havde givet danskerne mere natur, sagde Ida Auken, som også sagde, at landbruget i 2023 blev miljøreguleret ud fra det, der blev udledt fra stalde og marker – ikke fra det, der kom ind.

Snak i stedet for voldsom retorik

Ida Auken konstaterede, at hendes bagland ikke var så optaget af, at der skulle findes løsninger og samarbejdes med landbruget.

- Men jeg gjorde det, fordi vi havde et landbrug, der ville samarbejde. I flyttede ikke os politikere ved at køre en mere voldsom retorik. Det gjorde I ved at snakke med os, også selv om I ikke fik jeres vilje. Det var sket gennem de sidste ti år, og det var jeg også glad for at se, sagde Ida Auken.

- Vi står med et landbrug, som hele verden kender som det landbrug, der har fødevarer af høj kvalitet og med få sprøjtemiddelrester. Vi har lavet en målrettet regulering, vi har mere natur, og vi taler sammen på en anden måde. Vi forstår, at vi har fælles interesser, sagde Ida Auken.

Auken kan lide debatten

En af tilhørerne foreslog, at Ida Auken får et nyt motto: ”Ikke så meget diskussion, men mere produktion”.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det motto vil hun overveje, sagde hun, men dialog er nu et bedre ord, sagde miljøministeren.

- Jeg kører til Herning den ene gang efter den anden for at snakke med jer, og fordi jeg godt kan lide den måde, I kaster jer ind i debatten på. Der mangler aldrig nogle, der vil tage ordet, sagde Ida Auken.