Regeringen vil gerne mindske brugen af kritisk vigtige antibiotika og har i Veterinærforlig II, der blev vedtaget i november, indført en afgift på knap 11 procent på de såkaldte bredspektrede antibiotika. Dermed håber regeringen på, at flere landmænd vil vælge en anden type antibiotika.

Men det kan politikerne godt skyde en hvid pind efter, mener Den Danske Dyrlægeforenings formand, Arne Skjoldager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis afgiften skulle have været adfærdsregulerende, skulle den jo op i et par hundrede procent. Så i sig selv giver det ikke økonomisk mening at vælge en anden løsning, end man plejer, siger Arne Skjoldager.

Helt til grin

Grunden, til at mange mælkeproducenter vælger de kritisk vigtige antibiotika, er, at de så ikke behøver holde mælken tilbage fra de behandlede køer i tre dage.

- Så en stigning på 11 procent af medicinprisen er ubetydelig i forhold til at værdien af for eksempel tre dages tilbageholdelse af mælken, siger professor Carsten Enevoldsen fra Københavns Universitet til fagbladet Dyrlægen.

Han foreslår at forbyde de kritiske antibiotika eller at ligestille dem med de ukritiske ved at pålægge en afgift, der svarer til tre dages mælk.

- Det vil sige en afgift på vel 200-250 procent. 11 procent er helt til grin, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Finansierer forlig

Arne Skjoldager mistænker politikerne for slet ikke at have haft et adfærdsregulerende mål med afgiften.

- De har gjort det for at finansiere nogle af de andre fordyrende ændringer i forliget, vurderer dyrlæge-formanden.

Også han foreslår helt at forbyde de bredspektrede antibiotika.

- De bredspektrede antibiotika bruges i høj grad til behandling af Mastitis, og langt de fleste tilfælde af yverbetændelse kan klares med smalspektrede antibiotika, siger Arne Skjoldager.

De bredspektrede antibiotika kaldes kritisk vigtige, fordi det er sværere at slippe af med resistensen fra den type antibiotika.