Kontrasterne var tydelige, da den tyske forening for botulismeramte landmænd holdt vintersamling den 1. december i Bad Fallingbostel nær Hannover.

På den ene side sad højt kvalificerede akademikere i form af en forsker og en laboratorichef, som så sagligt som muligt beskrev botulismen set fra deres perspektiver. På den anden side cirka 50 landmænd og enkelte rådgivere, som krævede svar, handling og erstatning for alt det, de havde mistet på grund af den sygdom, de kalder kronisk botulisme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Besætninger faldt fra hinanden

En tysk dyrlæge med mere end 25 års erfaring tog ordet for at mane alle forestillinger i jorden om, at kronisk botulisme havde noget som helst med dårlig management at gøre.

- Jeg er chokeret over, at myndigheder og forskere kan tro, at sygdommen har nogen væsentlig relation til dårlig management, siger han og beskriver, hvordan han har set besætninger, som var blandt Tyskland højest ydende og mest veldrevne, falde fra hinanden på et år eller to.

Bakterie-antallet har betydning

Laboratoriechef Frank Gessler fra MiPro Lab i Göttingen fremhævede i sin gennemgang af Clostridium botulinum, at selv om bakterien findes overalt i omgivelserne, så findes den ikke i lige store mængder, og antallet af bakterier ser ud til at være væsentligt for denne bakterie.

- Vi vil gerne have klare svar, og vi ynder at se verden i sort og hvidt, selv om vi godt ved, at virkeligheden ofte er fuld af nuancer og mellemting, siger han.

Læs mere om debatten hos den tyske forening for botulismeramte landmænd i næste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 21. december.