Folketingets fødevareudvalg afholdte i dag samråd om Lurpak og Arlas ønske om at overtage varemærket fra Mejeriforeningen. Mødet resulterede ikke i nogen afklaring om, hvad ministerens holdning er til Arlas ønske om overtagelse.

- Jeg afventer det endelige aftaleudkast fra generalforsamlingen på tirsdag, og derefter vil jeg igangsætte en juridisk udredning af konsekvenserne, hvor jeg vil inddrage kammeradvokaten, Erhvervs- og Vækstministeriet samt Konkurrencestyrelsen. Desuden skal Landbrug & Fødevarer høres, da de er klageinstans for beslutningen, siger fødevareminister Mette Gjerskov (A). 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevareministeren oplyser, at Bornholms Andelsmejeri har udtrykt bekymring over overdragelsen af mærket, og bekymringen på samrådet gik da også på, hvorvidt et enkelt firma kan varetage interesserne for hele landbrugserhvervet.

- Det svækker den objektive stillingtagen, når der kun er én beslutningstager, mener formand for fødevareudvalget René Christensen (DF).

Han påpeger endvidere, at det handler om varetagelse af hele det danske landbrugserhvervs interesser, og man kan diskutere, om Arla er en dansk virksomhed.

Minister har ingen vetoret

Ifølge fødevareministeren er Mejeriforeningen den juridiske ejer og har dermed også alle rettigheder og forpligtigelser.

- Jeg har ingen vetoret over beslutningen, men jeg skal give mit samtykke. Og det er sådan, at hvis aftalen overholder loven, skal jeg nok give samtykke. Det er nok der, vi ender, siger hun og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men, hvis jeg giver mit samtykke til en aftaletekst, hvor der står, at Lurpak kun må produceres på dansk mælk, så kan det ikke bare laves om. 

Ministerne mener samtidig, at det, at Mejeriforeningen tager beslutningen op på en generalforsamling, er noget af det mest demokratiske, de kan gøre, og hun er helt tryg ved processen. Hun påpeger til sidst, at det kan være interessant at tage politiske hensyn til mindretallet i mejeriforeningen, men hun ved ikke, om hun kan.

Mejeriforeningen skal tage stilling til spørgsmålet på en ekstraordinær generalforsamling tirsdag den 18. december.

Se hele samrådet på Folketingets hjemmeside her.