Hvad gør man, hvis veterinær- eller planteavlskontrollen pludselig kører ind på gårdspladsen? Inden man går ud for at tage imod myndighedspersonerne, håber Kenneth Kruse, at man lige får tid til at tjekke sin smartphone og se, hvad man især skal være opmærksom på, hvis man får kontrol på sit landbrug.

Den 23-årige selvlærte programmør er ved at afslutte arbejdet med sin app, der både kan give landmænd et overblik over reglerne, inden de får besøg fra myndighederne, og den skal også give et overblik, når besøget er i gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regler og gode råd

- Jeg har brug en masse tid til at finde reglerne og de bedste råd til, hvordan man står, hvis man bliver udsat for en kontrol, og det har jeg samlet i app’en. Det tager rigtig lang tid for landmanden selv at undersøge alle de regler, der ligger bag, og det er meget at gå og huske på. Ved at samle det i en app vil man hurtigt kunne søge de vigtigste ting frem under besøget, siger Kenneth Kruse.

- App’en kan bruges både ved velfærds-kontrol og markkontrol – primært ved kontrol fra Planteavlsdirektoratet samt Naturerhvervsstyrelsen. Jeg deler app’en ind i kategorier, så man kan se, hvilke problemer, der oftest er på den størrelse landbrug, man selv har, siger Kenneth Kruse.

Et gavnligt projekt

Hans far er tidligere svineproducent, men har nu lejet sine stalde ud. Han er stadig planteavler. Efter gymnasietiden og et foreløbigt afbrudt studium på universitetet har Kenneth Kruse kastet sig over at designe hjemmesider og smartphone-apps.

- Jeg har gået og rodet lidt med at programmere og ville gerne lave noget, der var gavnligt. Så nævnte min far, at landmænd var trætte af, at de aldrig vidste, hvad deres rettigheder var, når der kom kontrol, og det gik mig sporet ind på, om der var nogle gode råd, jeg kunne samle til landmændene. Det er information, der er tilgængelig for alle, men jeg har samlet det, så det sparer folks tid, siger Kenneth Kruse.

Til salg for 160 kroner

Han forventer, at app’en er til salg fra nytår. Han regner med, den vil koste 160 kroner. Det har nemlig taget flere måneder at indsamle og bearbejde det materiale, der ligger til grund for det elektroniske opslagsværk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kenneth Kruse håber, at andre vil være med til at bidrage til app’en, når den er ude.

Kenneth Kruses app hedder Mimer, og det er et navn, der forpligter. I den nordiske mytologi var Mimer den klogeste jætte.