Det vakte opsigt, da miljøminister Ida Auken (SF) under en debat på Landbrug & Fødevarers delegeretmøde for nylig sagde, at Bæredygtigt Landbrugs retorik er nazismelignende.

Det er i hvert fald det indtryk, Ida Auken får, når hun læser nyhedsbrevene fra Bæredygtigt Landbrug (BL).

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det sagde hun

- Når man siger, at nogle besætter landet... hvornår var vi sidst besat?Når man siger frihedskæmper, så lægger man sig op ad en retorik, hvor de andre er nazister. Læs de nyhedsbreve. Det er rystende, sagde Ida Auken på Landbrug & Fødevarers delegeretmøde.

De udtalelser beklager hun nu.

- I tilfælde af, at nogen har følt sig forurettet, skriver Ida Auken i et læserbrev.

Førerbunker og frihedskamp

-Det er ofte stærke sager at læse BL’s nyhedsbreve på vej hjem fredag eftermiddag. En uge blev Miljøministeriet eksempelvis omtalt som ”førerbunkeren, hvis livsopgave er at nedlægge eller begrænse landbrugsproduktionen.” En anden uge bød læsningen på, at BL står for ”en frihedskamp mod nye vanvittige love og regler udstykket af embedsmænd og politikere, der terroriserer landbruget”. Andre gange har det forlydt, at vi skulle ”bekæmpe” og ”føre krig” mod landbruget, og at der kommer et ”opgør” mellem ministre og landbrug på baggrund af den ”store frustration og oprørsstemning, der er undervejs i landbruget”. Det er selvfølgeligt beklageligt, at jeg i kampens hede er hoppet med på den skarpe retorik, men BL må også kigge indad og tænke over deres retoriske greb og vilje til dialog. Tonen skal selvfølgelig være ordentlig, men vejen til konstruktiv dialog kræver en fremstrakt hånd fra begge parter, skriver Ida Auken i læserbrevet.

Fælles om udfordringer

- Jeg indgår gerne i en konstruktiv dialog med BL for i fællesskab at løse de udfordringer, vi står overfor. Det kræver dog, at BL tager afstand fra formandens opfordring til at bryde randzoneloven, skriver miljøministeren.