Hvis du er nysgerrig efter at se en lille reklamefilm om den nye bil, du lige har skimmet en annonce for, kan du scanne en såkaldt QR-kode med din mobiltelefon og på den måde blive guidet hurtigt hen til filmen.

Men QR-koder kan også vise, hvordan kalvestegen er kommet fra ko til køledisk, og det er en teknologi, som flere fødevareproducenter kobler sig på.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Informationer på emballagen

Uanset om det er en oksesteg eller mælken i en karton, så kan forbrugerne nu sætte navn på de landmænd, der har leveret råvarerne. Det sker gennem systemet Foodtag, der bliver synlig på stadigt flere fødevarer i form af en QR-kode på emballagen.

Ved at scanne den elektroniske kode med mobiltelefonen, bliver forbrugeren allerede i supermarkedet i stand til at indhente en stribe oplysninger om den konkrete fødevare.

- Sporbarhedssystemet er generelt tænkt som et vindue ind igennem den enkelte fødevare, uanset om der er tale om en lille eller stor fødevareproducent, siger Hardy Jensen, direktør i Nordjysk Fødevare Netværk, der koordinerer Foodtag-systemet, til LandTV.

Tilbage til stalddøren

Thise Mejeri bruger også Foodtag og kan vise forbrugerne, hvilke konkrete landmænd, der har leveret mælk til den karton, de står med i hånden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er med moderne hjælpemidler rykket tilbage til noget, der minder om stalddørssalg. Du får muligheden for at komme rigtig tæt på den landmand, hvis køer der har leveret mælken, siger Mogens Poulsen, salgschef på Thise Mejeri til LandTV.

Udover at fortælle råvarens historie, giver Foodtag-systemet mulighed for at knytte for eksempel relevante opskrifter til fødevaren, ligesom forbrugeren også kan få mere at vide om de virksomheder, der står bag.

Hakkekødet får historie

Det er LandTV, der fortæller historien om Foodtag i programmet ”Mobilen viser madens vej”.

LandTV besøger slagteriet Himmerlandskød i Farsø, hvor sporbarhed er tænkt ind i hele processen. Selv ved hakkekød, der er lavet af råvarer fra mange kreaturer, er slagteriet i stand til at fortælle, hvilke kødkvægracer der er brugt til den enkelte pakke.

LandTV kan ses på nettet og på otte regionale tv-kanaler i ugens løb.