I næste måned, 13-16. november, er der Eurotier i Hannover, det største nyhedsmarked med hensyn til maskiner, udstyr og driftsmidler til det professionelle dyrehold.

Arrangørerne, DLG (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft/Tysk Landbrugs Selskab) har fået over 300 nyhedstilmeldelser, og det er ny rekord for Eurotier. I denne forbindelse er det værd at lægge mærke til, at cirka halvdelen af nyhedstilmeldelserne kommer fra udlandet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

En neutral og international ekspertkommission, bestående af fagfolk og landmænd fra Storbritannien, Schweiz og Tyskland, har ud fra strenge kriterier uddelt i alt fem guldmedaljer og nitten sølvmedaljer til nyheder.

Guldmedaljerne er tildelt følgende:

1-Aeroscalder [Skoldningsanlæg]

Marel Stork Poultry Processing, Boxmeer, Holland, hal 9, stand F32.

I forbindelse med slagtningen af fjerkræ finder skoldningen normalt sted i flere på hinanden følgende skoldekar i en modstrømsproces. For at optimere skoldningen presses der luft ind i vandet. Ulempen ved dette system er det store vand- og energiforbrug. Man går ganske vist ud fra, at der ved flertrins-skoldningssystemet egentlig skal opnås en minimering af kim, men en krydskontamination kan ikke udelukkes.

Systemet Aeroscalder undgår denne problematik, idet vand tilsat varm luft med stor hastighed føres ud over slagtekroppene. Herved spares op til 75 procent vand og 40 procent energi. Luft/vand-blandingen frembringes lige ved siden af sprøjtekammeret, så det samlede system også kræver mindre plads end ved den hidtidige teknik. Kontrollen af skoldningsbetingelserne sker via sensorer. Dyrekroppene har ingen kontakt med hinanden gennem vandet, så en krydskontamination med kim udelukkes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Aeroscalder er en innovativ løsning og bidrager helt klart til miljøbeskyttelsen og produktsikkerheden.

2-RumiWatch System

ITIN + HOCH GmbH, Liestal, Schweiz, hal 13, stand G13.

RumiWatchSystem er et sundheds-monitoreringssystem for drøvtyggere. Det synliggør hurtigt og effektivt ændringer i aktiviteten vedrørende drøvtygning, indtagelse af æde og vand samt locomotion og hvileadfærd.

Dataoverførslen foregår trådløst til en PC. Et ekstra hukommelseskort i apparatet tillader langtidsanvendelse over et tidsrum på op til fire måneder. Det mindre energiforbrug muliggør en anvendelsesperiode på et batterisæt på op til to år. Systemet består af grime, skridttæller og evalueringssoftware.  Det sikrer en permanent og pålidelig overvågning af vigtige parametre vedrørende hvert enkelt dyrs sundhedstilstand. På denne måde kan man f.eks. ved konstatering af reduceret antal tyggebevægelser pr. bolus afsløre tegn på fordøjelsesforstyrrelser eller fejl i rationen.

RumiWatchSystem gør det muligt for dyreholdere, rådgivere, besætnings-dyrlæger og videnskabsfolk at afgive hurtige og kompetente udsagn vedrørende dyresundheden og kan således anvendes som støtte, når der skal træffes beslutninger.  

Artiklen fortsætter efter annoncen

3-Optiscan

Hölscher + Leuschner, Emsbüren, Tyskland, hal 12, stand F46.

Optiscan er et mobilt vægtsystem til slagtesvin, ved hvilket der anvendes 3D-kamerateknik. Håndapparatet med 3D-kameraet holdes hen over slagtesvinet i cirka tre sekunder. Kameraet måler afstanden til dyret og svinekroppens rumlige konturer. Ved hjælp af 3D-optagelsens rumkoordinater beregnes slagtesvinets vægt øjeblikkeligt.

Takket være apparatet Optiscan bortfalder den fysisk anstrengende og tidsrøvende vejning af slagtesvinene. Optiscan forbedrer således arbejdsstyringen og slagtesvinet udsættes heller ikke for ekstra stress. Dette apparat muliggør en mere præcis markedsføring med hensyn til vægten samt en hurtigere og mere dyrevenlig vejeprocedure. Derudover bortfalder for- og efterarbejdet ved den klassiske vejning, som f.eks. rengøring af drivegange og vejeplatforme, hvorved der også kan spares vand og desinfektionsmidler.

4-GEA-malkepladsmodul

GEA Farm Technologies, Bönen, Tyskland, hal 27, stand D35.

Præmieret bliver et intelligent og selvstændigt agerende malkepladsmodul til forhåndenværende malkeanlæg til hel- eller halvautomatisk malkning af køer. Dette innovative malkepladsmodul gennemfører alle dyrerelaterede arbejdstrin i forbindelse med en reglementeret mælkeproduktion - fra patterengøring, formalkning og til pattedypning. Malkepladsmodulets smalle konstruktion tillader installering som pladsdeler i enhver variant af forhåndenværende malkesystemer, ligegyldigt om det drejer sig om karrusel-, tandem-, sildebens- eller side-by-side-malkeanlæg. Som følge af den gode tilgængelighed til yveret er også en halv-automatisk malkeproces mulig. Større malkekvægsanlæg kan benytte denne teknik som et skridt ind i en automatisering af det tunge malkearbejde, uden at måtte omstille de regelmæssige arbejdsprocesser eller andre procedurer i forbindelse med malkekvæghold og -pasning. Gennem automatiseringen med malkepladsmodulet kan der spares arbejdsomkostninger, der til gengæld står til rådighed til enkeltpladsløsningens tekniske udstyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

5-optiCOW

Hölscher + Leuschner, Emsbüren, Tyskland, hal 12, stand F46.

Præmieret bliver et fuldautomatisk fungerende modul til 3D-opmåling af malkekøer. I en speciel dyresluse ses køerne en efter en ved hjælp af RFID-teknik. De bliver filmet med et 3D-kamera, mens de er i bevægelse, og vejet automatisk. Et matematisk-statistisk evalueringsprogram udarbejder en 3D-model af koens bagende og beregner en Body Condition Score (BCS–værdi). Med denne billedteknik kan man under hele laktationsperioden vise fedtmobiliseringsdynamikken for hver enkelt ko. Via optiCOW får landmanden - uden anvendelse af ekstra mandskab - præcise informationer vedrørende hver enkelt kos sundhedsmæssige og fysiske forfatning og kan således gennem fodring og hold styre koens ydeevne.