Flere landmænd ryger i dag på tvangsauktion, fordi deres gæld er for stor og økonomien for ringe - og fordi det ikke er lykkedes deres bank at finde en anden landmand, der vil købe.

Det sker selvom mange landmænd har en god indtjening, og der er udsigt til endnu bedre priser på fødevarer i fremtiden. Det skriver Børsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Faktisk sker næsten hvert fjerde ejerskifte i dag via en tvangsauktion, viser nye tal. Dermed sker skiftet mod større og større landbrug nu ved tvang frem for via en sund, økonomisk udvikling.

- Der er et ophobet behov for ejerskifter, fordi strukturudviklingen er sat i stå af den økonomiske udvikling. Nu sker udviklingen i stigende grad, når panthaverne mister tålmodigheden eller landmanden giver op, og ejendommen sendes på tvangsauktion, siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef på Videncentret for Landbrug, til Børsen.

Symptom på kreditklemme

Det danske landbrugs samlede gæld er på svimlende 350 milliarder kroner, og de pressede landmænds banker og kreditforeninger prøver i det stille at få nødlidende ejendomme solgt inden en tvangsauktion.

Men manglende risikovillighed hos kreditgiverne, og usikkerhed om den fremtidige prisudvikling på landbrugsjord gør, at det ofte mislykkes og ender i en tvangsauktion.

- Antallet af tvangsauktioner er et symptom på en kreditklemme. Det er særdeles vanskeligt for potentielle købere at få finansieret overtagelser af ejendomme på normale vilkår, siger Klaus Kaiser.