Miljøminister Ida Auken (SF) holder fast i reglerne for gyllealarmer, og vil ikke give dispensation, selv hvis gyllebeholderen ligger lavere i niveau end en nærliggende sø.

Det viser et svar, ministeren har givet på Ellen Trane Nørbys (V) spørgsmål:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mener ministeren, at det er rimeligt, at en gylletank, der i størrelse er omfattet reglerne om minimum 100 meters afstand til vandhul, men som i niveau er placeret 3,5 meter under vandhullet og 97 meter i luftlinje fra vandhullet, dog adskilt af en bygning, som gyllen ligeledes skal passere, skal have påmonteret en gyllealarm, spørger Ellen Trane Nørby.

Men ministeren er ikke til at rokke:

- Gylle bevæger sig selv sagt ikke op i niveau, men via markernes drænsystemer kan det sagtens forekomme, at gylle løber ud i vandmiljøet selv over betydelige afstande. Det er derfor min generelle opfattelse, at reglerne om gyllebarrierer og -alarmer er miljømæssigt velbegrundede og proportionale. En gyllealarm er et økonomisk overkommeligt tiltag, der generelt øger landmandens tryghed og giver mulighed for at reagere hurtigt over for udslip af gylle, skriver Ida Auken i sit svar.

Det bliver altså ikke muligt at få dispensation fra loven:

- Den politiske aftale om opsætning af gyllealarmer giver ikke rum for særlige undtagelser, og som følge heraf er der ikke i de regler, der udmønter aftalen, nogen fortolknings- eller dispensationsmulighed for at undtage beholdere, der er omfattet af kravet, skriver ministeren.