Fødevarestyrelsen reducerer grænseværdierne for antibiotikaforbruget - svineformand mener, at nye grænser vil forringe dyrevelfærden

Siden begyndelsen af 2010 er antibiotikaforbruget i den danske svineproduktion faldet markant, men ved årsskiftet 2011/12 konstaterede Fødevarestyrelsen en mindre stigning i forbruget. Derfor vil Fødevarestyrelsen ifølge en pressemeddelelse gennemføre en mindre reduktion af grænseværdierne.

- Da vi introducerede gult kort ordningen, var det en del af konceptet, at grænseværdierne løbende skulle justeres, efterhånden som landmændene fik reduceret deres antibiotikaforbrug, forklarer veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Per Henriksen.

- Med justeringen fastholder vi incitamentet til at begrænse antibiotikaforbruget til det laveste fagligt forsvarlige niveau, forklarer veterinærdirektøren.

Går ud over dyrevelfærden

Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter, skriver i en kommentar til de nye krav, at der er en grænse for, hvor meget man kan reducere antibiotikaforbruget i svineproduktionen, uden at det går mærkbart ud over dyrevelfærden.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Jeg ville bestemt foretrække, at den grænse blev fastsat af fagfolk og ikke af fødevareministerens mavefornemmelse.vineproduktionen, udtaler Henrik Mortensen.

Han siger endvidere, at danske svineproducenter de seneste år har gjort en kæmpeindsats for at reducere antibiotikaforbruget i staldene. 

-  Vi har skåret 20 procent af det generelle antibiotikaforbrug og stort set elimineret brugen af de særlige typer antibiotika, der kan være livsvigtige til behandling af mennesker, fastslår Henrik Mortensen.