I forbindelse med regeringens kommende pesticidstrategi har miljøminister Ida Auken i weekenden udtalt, at bevisbyrden skal vendes om, så producenterne af plantebeskyttelses-midler skal bevise, at de ikke skader grundvandet.

- Af Ida Aukens udtalelser kunne man få det indtryk, at godkendelsen af plantebeskyttelsesmidler i dag er lemfældig, og der tages mere hensyn til producenterne af plantebeskyttelsesmidler end til miljøet. Det må vi på det kraftigste afvise. Den omvendte bevisbyrde er jo allerede en del af godkendelsesordningen i dag, udtaler Peter Højer, formand for producenternes brancheorganisation, Dansk Planteværn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når der ansøges om godkendelse af et plantebeskyttelsesmiddel, skal producenten nemlig levere en meget omfattende dokumentation for blandt andet risiko for udvaskning til grundvandet, så myndighederne har et godt grundlag til at vurdere om midlerne kan godkendes eller ej.

Strenge godkendelseskrav

- Danmark har endda strengere godkendelseskrav end andre lande, når det gælder grundvand, og det accepteres af branchen fuldt og helt. Vi mener derfor, at den eksisterende godkendelsesordning er meget grundig og helt tilstrækkelig til at sikre, at de midler, der kommer på markedet ikke skader grundvandet, siger Dansk Planteværn-formanden og fortsætter:

- Ministeren har jo også tidligere i forbindelse med forskellige spørgsmål stillet i Folketinget fremført, at de plantebeskyttelsesmidler, der findes i grundvands-overvågningen, er stoffer, som i dag er forbudt, eller hvor anvendelserne er blevet begrænset, samt at godkendelsesordningen fungerer, udtaler Peter Højer.

Han er til gengæld mere begejstret for Ida Aukens forslag om at stramme op i forhold til ulovlig import.

- Ida Auken har også bebudet en skærpet indsats over for den ulovlige import af plantebeskyttelsesmidler, hvilket vi synes er særdeles positivt. Dansk Planteværn har gennem flere år påpeget problemet, og vores største bekymring er import af forfalskede midler, hvor der er risiko for skader på miljø og mennesker, fordi midlerne kan indeholde stoffer, der ikke er godkendt herhjemme. Det er derfor meget positivt, at der vil blive indsat flere ressourcer på at imødegå den ulovlige import, siger Peter Højer.