Den endelige vejledning om randzoner kan ikke skrives, før loven er færdig. Og loven bliver ikke færdig, før få dage inden den træder i kraft.

Der er derfor fortsat ingen officiel vejledning til de mange rådvilde landmænd, som skal afsætte arealer til randzoner pr. 1. september.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så længe bekendtgørelsen stadig er i høring, kan den jo i princippet ændres, hvis der kommer gode indvendinger i høringssvarene. Derfor kan den endelige vejledning først udsendes, når bekendtgørelsen er underskrevet, forklarer Per Faurholt Ahle, souschef i Center for Arealtilskud i NaturErhvervstyrelsen.

Dermed kan de danske landmænd risikere, at der først er en vejledning at læse få dage før - eller måske endda først efter, at loven træder i kraft.

Sender foreløbinge vejledninger ud

NaturErhvervstyrelsen forsøger imidlertid at komme de frustrerede landmænd i møde ved at udsende foreløbige vejledninger.

I første omgang har NaturErhvervstyrelsen lagt en vejledning om ændringer til kompensationskortet ud på styrelsens hjemmeside. Og Per Faurholt Ahle lover, at der er flere på vej.

- På mandag har vi endnu to delelementer klar. Den ene handler om dispensationer fra randzoneloven, og den anden handler om fem procents reduktion - altså hvis randzoner udgør mere end fem procent af ens jord, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Endelig planlægger styrelsen at udgive en generel vejledning, som kommer til at inkludere de tre delvejledninger, i slutningen af næste uge. Det bliver dog med forbehold for, at der kan komme ændringer, når loven underskrives.