Små 300 kartoffelavlere mødte op til Kartoffeldag i Billund, og trods konstant regn var der godt besøg i forsøgsmarken, hvor der blandt andet blev fortalt om bekæmpelse af cikader og om gødningsstrategi i kartoffelmarken

Arrangørerne bag Kartoffeldag 2012 havde håbet på et vejr, hvor landmændene hverken skulle høste eller vande. Med begyndende regn allerede under velkomsten og konstant regn resten af formiddagen blev ønsket mere end indfriet.

Planteavlskonsulent Niels Uth, Jysk Landbrugsrådgivning, var koordinator på det store arrangement, og han var godt tilfreds med det store fremmøde.

- Lige nu ønsker vi bare tørvejr, så vi kan præsentere forsøgsmarkerne. Både i gødningsforsøgene og i forsøget med ukrudtsbekæmpelse er der rigtig mange spændende forsøg. I mange af forsøgene kan man allerede nu får et godt billede af, hvordan de enkelte behandlinger har påvirket kartoflerne og ukrudtet. Jorden er meget ensartet, og der er ingen tvivl om, at forsøgene vil give gode resultater med en meget lille usikkerhed, forklarer Niels Uth i det store telt, mens han utålmodig ser ud på regnen.

Mekanisk bekæmpelse af ukrudt

I parcellerne med ukrudtsbekæmpelse sammenlignes en række kemiske midler til bekæmpelse af ukrudt, og sammen med disse forsøg ligger der også parceller, hvor dele af ukrudtsbekæmpelsen foregår mekanisk. 

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

På maskinudstillingen viste Yding Smedie en Einböck Rollstar renser, hvor kamstrigler fjerner ukrudtet fra kammene inden stjerneruller smider friskt jord ind over kammene.

- Om det skylles stigende priser på planteværn, eller muligheden for at opnå tilskud til indkøb af renser, kan jeg ikke sige, men vi oplever for tiden stor interesse for udstyr til mekanisk ukrudtsbekæmpelse i kartofler og grøntsager, siger Leif Jensen, Yding Maskiner.

Han oplever typisk, at kartoffelavleren svider ukrudtet væk med enten Reglone eller Glyphosat, inden kartoflerne spirer frem og efterfølgende renser dem to til tre gange.