Biogas er først og fremmest tænkt som afgasset gylle. Derfor er miljøordfører Henrik Høegh (V) med på at ekskludere majs og såmænd også husholdningsaffald fra VE-støtten på 26 kroner per Giga Joule til gyllebaserede anlæg.

- Det høje tilskud til biogas er politisk tiltænkt afgasning af gylle, for det har en række supplerende miljøfordele ud over at skabe vedvarende energi. Vi reducerer lugt og kvælstofudvaskning, og vi recirkulerer fosfor, siger Henrik Høegh.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han ønsker ikke en majsdominans som i Tyskland og såmænd også i Sønderjylland:

- Vi ønsker ikke en udvikling, hvor majs bliver væsentligt dyrere for kvægbrugeren. Vi skal producere både mælk, kød og biogas, altså majsen skal gennem koen og ikke direkte i biogasanlægget. 

- Det ville også være en trussel mod EU’s grønningstiltag, hvor man stiller krav om sædskifte, for majs kan man have mange år i træk uden sædskiftemæssige problemer.

- Som det ser ud nu, er der faktisk bedre økonomi i at lave et biogasanlæg på ren majs end at iblande husdyrgødning. Derfor kan man ikke udelukke, at nogen kunne få den tanke, siger Henrik Høegh. 

Minimum 75 procent gylle

Majs kategoriseres som en ikke-bæredygtig afgrøde i energiudvalgets tillægsbetænkning om VE-støtten, som Folketinget vedtog fredag den 8. juni som en del af energiforliget. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ifølge Henrik Høegh et vink med vognstang om, at den primære mening er afgasning af gylle. Kravet til gyllebaserede anlæg er minimum 75 procent gylle for at opnå støtten.

Derfor udelukker han på forhånd at give støtte til et affaldsselskab, der vil forgasse husholdningsaffald uden at iblande gylle.

- Der kan komme andre produktioner med biologisk affald. De står ikke skrevet i reglerne endnu, og det er op til ministeren - og energiforligspartierne - at beslutte fra sag til sag, om de bør godkendes eller afvises som berettiget til VE-støtte, mener Henrik Høegh.