For at kunne håndteres af mindre traktorer er majssåmaskinen, Väderstad Tempo, bugseret og udstyret med eget elværk, som leverer strøm til den elektriske udmadning af gødning og frø

Väderstad er ny på markedet for majssåmaskiner, og i forhold til konkurrenterne er den svenske producent gået nye veje i bestræbelsen på at kombinere præcision med en høj hastighed.

- Vi anvender overtryk til at fastholde frøene på såskiveren. I forhold til vakuum er det mindre følsomt over for utætheder, og samtidig anvender vi lufttrykket til at blæse frøene ned i jorden. Specielt under ujævne forhold giver det langt større præcision, end når frøene blot falder fra såhuset og ned i sårillen, forklarer Peter Nielsen, Väderstad Danmark.

Elektrisk udmandning

Rækkeafstanden på Väderstad Tempo kan justeres fra 70 til 80 centimeter, og maskinen produceres foreløbig i versioner med seks og otte rækker. Begge modeller er bugserede og under transport svinges de yderste sektioner rundt og låses fast langs trækstangen.

I marken bæres såmaskinen af fire hjul, der automatisk tilpasser sig terrænet. Blæseren og den indbyggede generator trækkes af traktorens kraftudtag.

- Väderstad har valgt løsningen med kraftudtaget og en bugseret maskine for at gøre det muligt at anvende en mindre traktor på under 150 hestekræfter foran såmaskinen. Strømmen fra generatoren driver udmadningen af såvel gødning som frø. Fremkørselshastigheden registreres af en radar, og frøafstanden indstilles på monitoren i førerkabinen, siger Peter Nielsen.

Kendt teknik

Gødningsbeholderen rummer 1.700 liter, og doseringen foregår med valser, som det kendes fra Väderstad Rapid. Også placeringen af gødningen sker med kendt Rapid-teknologi i form af fjedreophængte skiveskær.

Selve såskæret består af dobbelte skiveskær, hvor dybden styres af hjul på hver side af skæret, der er tandemophængt. Da frøene blæses ned i jorden, kan der være risiko for, at de springer op af sårillen. Derfor har Väderstad på Tempo monteret et pakkehjul, som fanger kernerne og presser dem ned i bunden af sårillen.

- Styringen af kernerne fra såhuset og ned i bunden af sårillen giver stor præcision, og mulighed for at køre stærkt, uden at kvaliteten forringes, siger Peter Nielsen.

Styres fra kabinen

Monitoren i førerkabinen ligner til forveksling den som anvendes til Rapid og Spirit. Men softwaren er en anden, og på monitoren kan føreren ikke blot indtaste hvor mange kg eller frø, der skal udsås pr hektar. føreren kan også følge med i, hvor præcist de enkelte sektioner på maskinen arbejder. Det gælder både, om der mangler frø i rækken, eller om der afleveres dobbeltfrø. Informationen kan avendes til at fintune indstillingen af de enkelte sektioner.

Fra monitoren kan der også afblændes række, så overlap i kiler undgås. Väderstad Tempo er produktionsklar til foråret 2013, og ifølge Peter Nielsen arbejder fabrikken på at udvide serien med både mindre og større modeller.