Regeringen kommer næste uge med et forslag til en ny pesticidafgift, der skal få landmændene til at bruge færre og mindre belastende sprøjtemidler. Landbrug & Fødevarer har påpeget, at den nye afgift vil ramme producenterne af industrikartofler særlig hårdt.

- Regeringen har lyttet til erhvervet og fundet en løsning, som betyder, at ingen kartoffelmelsfabrikker kommer til at lukke på grund af den nye afgift. Samtidig skal vi passe bedre på drikkevandet, så forbruget af sprøjtemidler skal ned - og kartofler er en af de afgrøder, som oftest sprøjtes. Jeg er glad for, at avlerne nu får hjælp til at finde en grønnere vej, siger miljøminister Ida Auken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afgift-penge skal hjælpe kartoffelavlerne

Regeringen har længe arbejdet med et forslag til en ny differentieret pesticidafgift, hvor de mest belastende pesticider pålægges den højeste afgift. Lovforslaget blev sendt i høring i slutningen af januar. Under høringen har særligt kartoffelproducenterne været bekymrede i forhold til produktionen af industrikartofler i Danmark.

- Vi har set, at kartoffelavlerne står i en svær situation, hvor de er ekstraordinært hårdt ramt på indtjeningen. Derfor er jeg glad for, at vi nu har fundet en løsning, der kan sætte skub på en grønnere og mere bæredygtig produktion og dermed sikrer konkurrenceevnen, eksporten og en masse arbejdspladser, siger fødevareminister Mette Gjerskov.

De tre ministerier, Skatteministeriet, Fødevareministeriet og Miljøministeriet har nu gennemgået høringssvarene og fundet en løsning, som dels ændrer ved afgiften for bejdsemidler, og dels overføres en andel af merprovenuet fra pesticidafgiften til en ordning, der i en overgangsperiode vil fremme avlernes omstilling til et lavere pesticidforbrug.

Læs også L&F-formand godt tilfreds med kartoffel-aftale.