- Energiaftalen er den største støtte til danske landdistrikter siden egnsudviklingsstøtten, sagde Steen Gade (MF, SF) da han den 29. marts åbnede en konference på Aarhus Universitet Foulum om vedvarende gasser .

Dagens fokus var på energiforligets erhvervsmæssige muligheder samt nuværende og fremtidige teknologier til produktion og anvendelse af vedvarende gasser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foran repræsentanter fra den danske biogasbranche præsenterede Steen Gade elementer af den nye energiaftale. Aftalen vil over de næste otte år forventes at skabe tusindvis at arbejdspladser, både hos indehaverne af biomassen, energiproducenterne og hos industrien.

Tyske tilstande

Blandt tilhørerne var der generel tilfredshed med energiaftalen, men dog skepsis hos enkelte. En indvending var, at produktionsstøtten til biogas ikke er øremærket til biogas produceret overvejende på husdyrgødning, så det kan ende med, at man i Danmark får ’tyske tilstande’, hvilket vil sige, at biogassen produceres på basis af majs, hvilket miljømæssigt og nabomæssigt ikke er optimalt.



Temadagen blev også brugt til at identificere morgendagens forskningsprojekter inden for biogasproduktion, forgasning og opgradering af biogas til naturgasnettet. Fælles for disse projekter er et fokus på virksomhedernes behov.

De små og mellemstore virksomheder skal bidrage til at åbne vejen til markedet for de innovative teknologier og processer for at sikre Danmarks konkurrencedygtighed på produktion og anvendelse af de grønne gasser.

Blander brint og biogas

Udviklingsprojektet ”På vej mod metansamfundet?” blev præsenteret af Haldor Topsøe, Planenergi og Aarhus Universitet som et revolutionerende koncept, hvor man kombinerer danske kompetencer inden for vind, brint og biogas til produktion af grøn naturgas.

Populært sagt skal biogassen ’tæmme’ vindmøllestrømmen og lagre den i naturgasnettet som grøn gas, der kan bruges, når det ikke blæser. Vind kan lave brint, som kan blandes med biogas til en ’opgradering’ – eller methanisering af biogas til naturgasnettet. Der er store forventninger til denne teknologi, og der arbejdes i øjeblikket på at finde finansiering til at etablere et anlæg, som kan demonstrere teknologien og dets muligheder i større skala.



Arrangørerne af dagen var Innovationsnetværket VE-Net, Innovationsnetværket for Biomasse (INBIOM), Agro Business Park og projektet ”På vej mod metansamfundet?” finansieret af Region Midtjylland.



VE-Net og INBIOM er blandt de 22 innovationsnetværk i Danmark, som kan hjælpe virksomheder med at finde samarbejdspartnere blandt forskere, andre virksomheder og eksperter både - i Danmark og i udlandet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Agro Business Park er en forskerpark med fokus på iværksætteri og innovation inden for jordbrug, fødevarer, bioenergi og miljøteknologi, beliggende i Foulum ved Viborg.