EU's politikere er i færd med at forberede en nye stor bunke af regler i forbindelse med en større reform af EU's landbrugspolitik.

En reform, der skal gøre støtten mindre direkte og mere miljøorienteret. Men som altså også - ifølge EU's egne konsekvensanalyser - kommer til at øge de i forvejen tunge administrative byrder med 15 procent. Det skriver Dagbladet Børsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er fint, at man forsøger at forenkle som led i processen, men jeg tror desværre næppe, der er tvivl om, at der bliver tale om en hel del mere administration og bøvl for den enkelte landmand, siger erhvervspolitisk direktør i Landbrug & Fødevarer, Lone Saaby, til Børsen.

Støtte til "aktive landmænd"

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) forsøgte i sidste uge som EU-formand at sætte forenklinger højt på dagsordnen. Men heller ikke her er tonen videre optimistisk.

- Der er nogle elementer, som kan blive meget administrativt bøvlet i nogle lande, siger Mette Gjerskov til Børsen og peger blandt andet på det igangværende arbejde med at definere en såkaldt aktiv landmand.

- Hvis vi skal ud i Danmark og tjekke hos 30.000 landmænd, om de nu har deres primære indtægt fra landbrug og ikke har været ude og køer sne om vinteren, eller om de har et supermarked ved siden af, vil det være administrativt byrdefuldt både for os som myndighed og for landmændene, siger fødevareministeren.

Mens spørgsmålet om definitionen af en "aktiv landmand" er blandt det mest iøjnefaldende nye bøvl i horisonten, ventes hele reformens sigte om, at landmændene skal til at levere "samfundsrelevante goder som forbedrer miljø og klima, innovation, teknologiudvikling og kvalitetsfødevarer til gengæld for deres støtte", at kunne skabe grundlag for et væld af nye typer administrative krav.