Sidste uges energiaftale i Folketinget får brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer til at forvente, at der i løbet af de næste to år bliver etableret ti nye, økologiske biogasanlæg.

Det første øko-anlæg formodes at blive i Lemvig i Vestjylland, hvor 20 økologiske landmænd allerede i 2010 etablerede selskabet Lemvig Biogas Organic. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidigt har Lemvig Kommune med den nylige etablering af et kommunalt ejet gasdistributionsselskab sørget for at lette beslutningen, når kommunen skal tage stilling til planerne om økologisk biogas.

Selskabet gør kommunen til eneaftager af produktionen fra Lemvig Biogas. Dermed er vejen banet for en demokratisk styring af priserne på varme i Lemvig Kommune. 

Øko-biogas giver muligheder for mere økologi

Formand for Landbrug & Fødevarer, Økologi, Uffe Bie, ser frem til, at nye økologiske biogasanlæg kan vokse frem i Danmark.

Uffe Bie ser store potentialer i biogas-produktionen, og han mener, at energiaftalen kan bane vej for mere økologi i Danmark. Blandt andet fordi biogas-produktion tjener en meget vigtig funktion for økolandmændene i og med, at resterne, når plantemassen er omsat til biogas, er særdeles eftertragtet som gødning.

- Aftalen betyder, at det økologiske areal i Danmark kan udvides. Vi vil få mere økologisk plantegødning til rådighed, og på fxor eksempel Sjælland og øerne, hvor der er færre husdyr og dermed kun en begrænset mængde naturlig gødning til rådighed, vil der være basis for at økologien kan vokse, siger Uffe Bie.