DTU og Københavns Universitet har i en årrække haft et udbytterigt samarbejde inden for forskning og uddannelse . Nu vil de to universiteter forene kræfterne omkring fødevare- og veterinærforskningen og danne et internationalt kraftcenter, der matcher de stærkeste i verden.

Målet er at styrke den danske fødevareindustri og -produktion, sikre fødevarekvalitet i hele jord-til-bord kæden og Danmarks europæiske position inden for fødevareforskning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sammen dækker de to universiteter cirka 85 procent af al fødevareforskning i Danmark. De to universiteter er specialiserede i hver deres led i fødekæden, og bruger samarbejdet som en løftestang for at udnytte de komplementære kompetencer.

Tiltrække flere EU-midler

- Perspektiverne for Danmark i det kommende samarbejde er store. Det vil sikre vækst inden for dansk fødevareindustri og derved styrke et af Danmarks vigtigste eksportgrundlag. Regeringen har udtrykt et klart ønske om, at danske universiteter skal være blandt Europas absolut førende universitetsmiljøer. Dette samarbejde er et skridt i den retning, siger prorektor på Københavns Universitet, Thomas Bjørnholm.

Med formaliseringen af det i forvejen tætte samarbejde kan de to universiteter tiltrække endnu flere EU-midler og store forskningsprojekter.

- Vi ved af erfaring, at kreative og innovative ideer opstår, når forskere mødes på tværs. Med dette initiativ etablerer vi den ramme, der fører de gode ideer sammen med studerende, virksomheder og myndigheder. DTU ser frem til også her at udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og teknisk videnskab til gavn for samfundet, siger rektor på DTU, Anders Bjarklev.

Et af de første initiativer i aftalen er etableringen af et virtuelt center, som vil give erhvervslivet, myndigheder, forskere og studerende et nemt og overskueligt overblik over Københavns Universitets og DTU’s aktiviteter på fødevare- og veterinærområderne.