En metallisk hammeren giver genlyd fra en læssemaskine, da endnu en skovlfyld grovfoder afleveres i én af de i alt 13 fuldfodervogne. Årsagen er grovfoder-demonstration på ejendommen Bølkhøj ved Ole Holm nær Rødekro.

Arrangørerne bag arrangementet var Bygnings- og Maskinkontoret Sønderjylland i samarbejde med Syddansk kvæg og Eurofins. Erik Nissen, Maskinkonsulent fra Bygnings- og Maskinkontoret Sønderjylland, er stolt over, at hele 13 fuldfodervogne fra 12 mærker har meldt sig til dysten:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi betegner dagen som en succes, fortæller Erik Nissen, der gennem hele dagen har oplevet positiv stemning fra både landmænd og de fremmødte importører af fuldfoderblandere og læssemaskiner.

Opskriften for demonstrationen var klar fra morgenstunden.

- Alle fuldfodervogne skal igennem den samme procedure, hvor der bliver læsset 349,1 kg pr. kubikmeter rumindhold i vognen, som svarer til en dagsration til syv køer i en robotstald, forklarer Erik Nissen.

Som dagen skred frem blev hver fuldfodervogn vejet med og uden læs, og foderet lagt ud i en streng og kvaliteten nærstuderet.

En foderblanding er ikke en tilfældighed

Niels Bastian Kristensen og Niels Justesen er begge konsulenter fra Syddansk Kvæg, og de udtog prøver af det udlagte foder og tog en visuel vurdering af foderet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En foderblanding er bestemt ikke bare en tilfældighed, understreger Niels Bastian Kristensen, mens han graver rundt i det netop udlagte foder efter en fuldfoderblander.

- Jeg har høje forventninger til resultatet, vi får efter i dag. Vi tager højde for mange ting, og det er samtidigt meget vigtigt at understrege, at vi ikke vil pege på en egentlig vinder af dysten. En fuldfodervogn kan være god til én ting, mens en anden fuldfodervogn er god til en anden ting og så videre, påpeger Niels Bastian Kristensen.

Når fuldfodervognen lægger foderet ud, udtages der tre prøver fra foderet. Konsulenterne tager en prøve, når 15 procent af beholdningen er lagt ud, endnu en prøve ved 50 procent og endelig den sidste prøve ved 85 procent.

- Dette gør vi for at få et nøjagtigt resultat af ensartheden i foderet, og om fuldfodervognen har blandet det hele ens, forklarer Niels Bastian Kristensen og fortsætter:

- Eurofins får prøverne med hjem og skal derefter finde frem til indholdet af tørstof, protein og mineraler i blandingen. Desuden undersøger Eurofins også, om prøverne er ens i hele foderstrengen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Græsbolde er en udfordring

De mange fremmødte konsulenter havde flere forskellige forventninger til resultatet, men de have alle et vigtigt parameter; nemlig græsbolde i foderet som har stor betydning for blandingen. De opstår, hvis en fuldfoderblander ikke får blandet græsensilagen ordentligt sammen.

- Når der indgår græsensilage i grovfoderblandingen, er vi meget interesseret i at få nogle egentlige målinger på dette. Det er et stort problem, der faktisk ikke findes nogle egentlige data for. Der er for dårlig oplysning på området, og det meste viden bygger på lommefilosofi, forklarer Niels Bastian Kristensen.

Foruden de egentlige analyser fra foderet giver konsulenterne også en bedømmelse af foderet ud fra det visuelle syn.

- Vi går meget op i ensartheden i selve foderet. Der må for eksempel ikke være for lange partikler imellem. For det vil køerne sortere fra.

- Partikelstørrelser på omkring 25 millimeter er optimalt. Hvis der er store udsving i partiklerne i foderet, kan en ko få store foderskift fra dag til dag, uden det egentligt kan forklares. Derfor giver vi karakterer efter et visuelt skøn, fortæller Niels Bastian Kristensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En smagssag

Fra de mange fremmødte landmænd var der langt fra enighed om, hvordan en foderblanding skal tage sig ud.

- Det er faktisk det svære ved sådanne test, som vi har kastet os ud i, fortæller Niels Bastian Kristensen.

- Der findes næsten ikke to landmænd, der oplever en fuldfoderblanding ens. Det er meget op til den enkelte landmand at vurdere, hvordan eksempelvis foderstrengen tager sig ud. Derfor er det super godt, at der er mødt så mange landmænd op i dagens anledning, der kan give sin mening til kende ud fra det visuelle resultat.

- Vejning af fuldfodervognene er også en del af demonstrationen, og det skyldes, at vi ønsker at få et indblik i, om vejecellerne er til at stole på, og om de enkelte vogne leverer det rigtige kilo foder i forhold til kubikmeterne, fortsætter Niels Bastian Kristensen.

De udtagne prøver skal nu analyseres, og Erik Nissen satser på, at resultaterne foreligger om et par uger (fra 9, marts).

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi skal cirka vente et par uger endnu på det endelige resultat, da der er mange analyser der skal afsluttes først, fortæller Erik Nissen.

I alt 16 fuldfoderblandere var på plads til grovfoderdemonstrationen, men heraf var de tre eksemplarer udstillede modeller, som ikke var med i selve testen.