De danske svineproducenter inviterer årligt tusindvis af skolebørn indenfor for at kæle med slagtesvin, men det kan i værste fald være farligt, mener professor ved Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos.

- Det er en sympatisk tanke, at børn og dyr har mulighed for at komme i kontakt med hinanden, men det virker ikke hverken smart eller fornuftigt, når man tænker på, hvor udbredt det tyder på, at de resistente bakterier er i danske svinestalde. Inficerede grise kan smitte ved berøring, men også gennem støvet og ventilationen i en stald, fortæller Hans Jørn Kolmos til avisen 24timer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Myndighederne anerkender, at der er en teoretisk risiko for at blive varigt smittet, men ifølge Tove Rønne, overlæge ved Sundhedsstyrelsen, er risikoen minimal.

Hun bakkes op af overlæge ved Statens Serums Institut, Robert Leo Skov, som siger til 24timer, at der er stor risiko for, at børn bliver forurenet med MRSA-bakterien. Bakterien overlever dog sjældent.

- I langt de fleste tilfælde taber man spontant bakterien igen efter få dage. Og den smitter dårligt fra menneske til menneske. Så risikoen for, at bakterien overlever hos mennesker, der ikke udsættes for den konstant, er så lille, at der ikke er grundlag for at forbyde børn adgang til stalde, siger Rober Leo Skov til dagens udgave af 24timer.

Robert Skov oplyser desuden til Landbrug & Fødevarer, at der ikke er registreret tilfælde, hvor børn eller voksne har haft MRSA-problemer efter besøg i en svinestald.

Landbruget rådfører sig hos myndighederne

Landbrug & Fødevarer, som tilbyder børn og voksne at besøger et landbrug, er løbende i dialog med både myndighederne og erhvervets egne dyrlæger omkring hygiejne, smitte og retningslinjerne for et besøg. Der åbnes ikke op for besøg på besætninger, der er konstateret MRSA-positive.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når vores landmænd åbner deres stalddør, så giver de blandt andet gæsterne en introduktion i korrekt vask af hænderne før og efter besøget og sørger for, at gæsterne er iklædt overtrækstøj og fodovertræk under besøget. I det hele taget er vi meget opmærksomme på, at de besøg, vi arrangerer, har et godt og sikkert forløb hele vejen igennem, siger Anders Søgaard, afdelingschef for Samfundskommunikation.

Svinebranchen bakker op om det arbejde, der gøres for at vise dansk landbrug frem til alle interesserede.

- Vi har naturligvis hele tiden fokus på udviklingen af MRSA og udviklingen af resistente bakterier. Derfor har vi i branchen nedsat forbruget af antibiotika med 21,4 pct. siden 2009 og har frivilligt stoppet for brugen af antibiotika, som er vigtige for behandlingen af mennesker, siger Nicolaj Nørgaard, direktør for Videncenter for Svineproduktion.

Samtidig efterlyser direktøren flere nuancer i debatten omkring den risiko, der er for at blive smittet med resistente bakterier, hvor mennesker færdes.