Moderne teknologi overhalede et par litauiske tyve indenom. De to stjålne entreprenørmaskiner var nemlig tracket med indbygget GPS-system.

Lagerchef Dan Kirkebak fra Nicolaisen & Larsen kunne i morges guide politiet direkte hen til en lastbil med to stjålne, splinternye JCB-maskiner.

Lastbilen var parkeret bag tankstationen på den sidste rasteplads før grænsen ved Padborg og skulle have været brugt til at køre de to maskiner ud af landet.

De to maskiner en ny JCB-rendegraver og ligeledes ny JCB-teleskoplæsser blev i nat hentet ud af Nicolaisen & Larsens afdeling i Vissenbjerg på Fyn. Det er maskiner til en værdi af mere end 1,1 millioner kroner.

Uheldigvis for tyvene var de udstyret med JCB-LiveLink, som er et GPS-baseret overvågningsudstyr. Så Dan Kirkebak kunne på sin pc i Ulfborg se, hvordan maskinerne blev kørt ad den sønderjyske motorvej og til sidst blev kørt ind på rastepladen ved Padborg.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

To meters nøjagtigthed

Politiet kunne ikke i første omgang finde lastbilen med maskinerne, men Dan Kirkebak kunne så fortælle, at de var kørt i skjul bag tankbygningen, og så var der bingo. Den ene af de to litauere blev anholdt og kan nu ærgre sig over, at de ikke havde taget højde for den moderne teknologi.

- LiveLink er installeret i langt de fleste nye JCB maskiner og er en meget effektiv tyverisikring. Derudover kan systemet bruges til monitorering af en lang række driftsfunktioner på maskinerne, ligesom det holder øje med servicebehov og lignende, men det er en anden historie, siger lagerchef Dan Kirkebak, Nicolaisen & Larsen A/S.

LiveLink kan oplyse en maskines position med to meters nøjagtighed. En GSM-sender sørger for at sende signaler om, hvor maskinen er, og man kan logge på systemet fra enhver computer med internetadgang.