Byrådet i Lemvig Kommune har netop vedtaget at stifte et selskab, der gør kommunen til eneaftager af produktionen fra Lemvig Biogas. Dermed er vejen banet for en demokratisk styring af priserne på varme i Lemvig Kommune. Målet er klart: Borgernes varmeregning skal ned. 

- Nu er det ikke længere op til de juridiske rådgivere i forskellige led af forsyningskæden at afgøre, hvor prisen skal sættes. Det ansvar påtager politikerne sig, siger Henrik Narud, direktør i det nystiftede Lemvig Gasdistribution A/S. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Henrik Narud er direktør for Teknik og Miljø i Lemvig Kommune og udlånes til det nye, selvstændige selskab. Politikerne i byrådets teknik- og miljøudvalg udgør selskabets bestyrelse, mens generalforsamlingen består af det samlede byråd. 

Selskabet har ingen direkte ansatte, men drives med arbejdskraft fra ansatte i kommunen.

Danmarks første øko-anlæg

Det politiske mål er, at kunderne skal have skåret en sjettedel af deres varmeregning. Hvor de hidtil har modtaget seks varmeregninger om året for naturgas, skal de for fremtiden kun forvente fem tilsvarende opkrævninger for biogassen.

Jørgen Nørby, formand for teknik- og miljøudvalget, ser store fremtidsperspektiver i det kommunale gasdistributionsselskab.

- Vi vil kunne fordoble produktionen af biogas inden for en overskuelig årrække. Det vil bringe Lemvig Kommune langt i front som selvforsynende med grøn energi, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udover lavere varmeudgifter for kommunens borgere og en større produktion af biogas giver det nye, politisk styrede forsyningsselskab også et anderledes beslutningsgrundlag, når Lemvig Kommune skal tage stilling til Lemvig Biogas’ planer om at etablere Danmarks første økologiske biogasanlæg.