Transport af dyr til slagtning skal være kortere, og der skal i højere grad bruges tekniske hjælpemidler som for eksempel GPS til at dokumentere, at dyrenes sidste rejse bliver så hurtig og effektiv som muligt.

Det budskab tog fødevareminister Mette Gjerskov (S) med til Bruxelles, da hun i dag åbnede en todages konference om dyrevelfærd som led i det danske EU-formandskab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er et presserende behov for at få reglerne for dyretransporter moderniseret, sagde hun til en konferencesal fyldt med lovmagere, eksperter, dyrerettighedsforkæmpere og landbrugsorganisationer.

Ministeren vil overlade til fagkundskaben at sætte det præcise timeantal på transporttiden, men hun vil have den skåret kraftigt ned fra de nuværende op til 24 timer. Samtidig understreger hun, at man ikke kan ignorere, at over en million mennesker har støttet op om hendes partifælle EU-parlamentariker Dan Jørgensens underskriftsindsamling om en maksimal transporttid på otte timer.

- Men vi bliver nødt til at undersøge spørgsmålet nøje og finde ud af, om otte timer er det rigtige antal. Og vi vil selvfølgelig give producenterne tid til at indordne sig, siger hun.

Initiativer for dyrevelfærd i reformen

Gjerskov vil også arbejde for at få dyrevelfærd bedre integreret i den fremtidige landbrugspolitik, for eksempel ved at indlemme nye initiativer i landdistriktsstøtten.

- På den måde kan man få hjælp til finansieringen, siger ministeren, der nu skal finde opbakning blandt sine ministerkolleger og EU-Kommissionen for sine ideer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun understreger samtidig, at EU-landene skal blive bedre til at overholde sine egne regler, når de først er vedtaget. På den måde vil man undgå en situation som den nuværende, hvor store dele af fjerkræsbranchen i mange lande ikke blev klar til fra 2012 at leve op til EU’s nye regler for burhøns, og hvor der vil opstå lignende problemer, når nye regler om løsgående søer træder i kraft i 2013, hvor også de danske producenter har svært ved at blive klar i tide.

Hun afviser, at de økonomiske nedgangstider skulle stå i vejen for nye tiltag på dyrevelfærdsområdet, fordi forbrugerne efterspørger dem.

- Man kan se under finanskrisen, at interessen og efterspørgslen efter for eksempel økologiske varer er steget, så krisen har ikke taget modet fra folk. Det skal erhvervet tage som en meget vigtig indikator, siger Mette Gjerskov.