En tank med 5.000 kubikmeter gylle kan sagtens røres op med en teske. Hvis man har tid nok. Kniber det med tiden, så har Ørum Smeden lavet en ny omrører, der gør arbejdet lidt hurtigere.

- Den nye mikser, GMD 8500, er en videreudvikling af den model 7500, som vi har lavet i mange år, fortæller Frede Ørum Jensen, indehaver af Ørum Smeden.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Baggrunden for at udvikle den nye model, der kan håndtere traktorer fra 150 til 400 hestekræfter, skal ses i lyset af gylletankenes vokseværk.

- Mens gylletanke på 3.000 kubikmeter var normen for 10 år siden, er de efterhånden vokset til 5.500 kubikmeter, og de kræver kræfter ved omrøringen, uddyber Frede Ørum Jensen og tilføjer, at armen på den nye mikser er vokset til en længde på 8,5 meter, hvilket har krævet forstærkninger mange steder.

Propel ligger mere vandret

Den længere arm har - ud over den åbenlyse fordel ved at række længere ind i tanken - også den virkning, at propellen kommer til at ligge mere vandret i tanken.

GMD 8500 har automatik for drejebevægelse af mikserarmen, der er lejret i kuglelejer.

- Når den skal transporteres, drejer man mikserarmen hen over førerhuset. Desuden har den hydrauliske støtteben for vægtoverføring fra traktor, oplyser Frede Ørum Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udviklingen af traktorerne spiller ind, da han besluttede at lave en ny og større model som supplement til model 7500, der har været i produktion siden 1996.

- Dengang ydede de største traktorer omkring 300 hestekræfter, så det blev den gamle model konstrueret til. I dag yder mange traktorer op til 400 hestekræfter, og det har vi tilpasset konstruktionen efter, forklarer Frede Ørum Jensen.

Ud over de to nævnte omrørere fremstiller Ørum Smeden også mindre miksere. I 6000-serien findes fire modeller, hvor den enkleste med stiv arm kaldes GM.