Et notat fra Naturstyrelsen, som avisen Ingeniøren har fået aktindsigt i, viser, at glyphosat, som er det aktive stof i midlet Roundup, ikke forurener grundvandet permanent, skriver Ingeniøren.

Nye analyser af 42 prøvesteder, som i 2009 indeholdt rester af glyphosat, viser, at kun fire af stederne i dag indeholder rester af glyphosat. Og to af prøverne indeholder endda glyphosat og nedbrydningsproduktet AMPA fra den samme brønd.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Fundene tyder på, at der ikke permanent er glyphosat og eller AMPA i grundvandsmagasiner, boringerne overvåger, og at fundene i 2009 er enkeltstående, konkluderer Naturstyrelsen ifølge Ingeniøren i notatet. 

I 2010 blev der fundet rester af glyphosat eller AMPA i ni boringer. Men ifølge rådgiver Walter Brüsch fra forskningsinstitutionen Geus er svingningerne hverken overraskende eller afgørende.

- Det viser blot, at forekomsten af stoffet i grundvandet varierer, fortæller han.

Hans-Jørgen Albrechtsen, professor fra DTU, konstaterer, at det ikke umiddelbart står så slemt til som i 2009, når det gælder målinger af glyphosat i grundvandet. Men han er ikke positiv over fundene.

- Et godkendt pesticid bør ikke trænge så langt ned i grundvandet, siger han til Ingeniøren.