Det første svendestykke på baggrund af samarbejdet mellem engelske Simba og amerikanske Great Plains står klart. Sidste år købte Great Plains Simba, og såmaskinen Centurion 600 er første resultat af denne fusion.

Såmaskinen er bugseret og har en arbejdsbredde på 6,0 meter, men den kan også fås i en lidt mindre version på fire meters arbejdsbredde. Senere vil yderligere to modeller på 3,0 og 8,0 meter blive tilføjet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Great Plains har haft det nødvendige "know how" der skal til for at producere såmaskinen, og Simba ligger inde med den viden, der skal til for at skabe tilfredsstillende redskaber til at bearbejde jorden med.

Centurion 600 har forrest to rækker tallerkendiscs efterfulgt af en Cross board planér planke. Bag ved disse sidder der en række brede pakkerhjul, hvoraf nogle af disse også fungerer som bærehjul under transport. Bagerst sidder så-skærene, der består af et dobbeltskær til hver enhed.

- Så-skærene er et gammelt velkendt system fra Great Plains, som vi ved, fungerer upåklageligt, fremhæver Jim Thygesen, salgschef for Danmark og Tyskland.

Skærene er hydraulisk justerbare, når det gælder selve trykket på skærene. Så-dybden indstilles imidlertid mekanisk via et håndtag på hvert skær. Et dybdehjul sørger for at holde den korrekte arbejdsdybde.

Afstanden mellem hver række er 12,5 centimeter på den grønne Centurion 600.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gødning på vej

Centurion 600 har i dens nuværende konfiguration ikke mulighed for at tildele gødning. Men det er noget, der bliver klar til de første modeller, som kommer til Danmark engang i løbet af i år.

- Tanken rummer plads til 4.100 liter, der enten kan bruges til såsæd alene eller opdelt i to, så man kan så gødning ud under såningen.

- Der bliver to muligheder for at dosere gødning. Enten kan gødningen tildeles lige efter de to såskær via en slange, så gødningen lander i jordoverfladen. Det er en billig metode, som vi ikke benytter os så meget af i Danmark. Den anden mulighed er at skifte Cross board planken ud med en række gødningsskær, så gødningen kommer ned under planten, fortæller Jim Thygesen.

Serviceposition højt over jorden

Såmaskinen fås i to udgaver: En standard-version og en udgave med vejeceller på såtanken, der via GPS kan sende informationer om indhold i tanken, kapacitet, dosering og kalibrering til computeren hjemme på kontoret.

Begge modeller kan hæves i en speciel serviceposition, der giver en frihøjde på 81 centimeter over jorden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis et af pakkerhjulene punkterer, kan man løsne hjulet og rulle det væk under maskinen, forklarer Jim Thygesen om grundlaget for den store frihøjde på Centurion 600.

Trykket på hver sidefløj ændres også under kørslen, så trykket på maskinen fordeler sig ens uanset mængden i den store så-tank.

Tysk elektronik i kabinen

Elektronikken på såmaskinen er hverken engelsk eller amerikansk. Den stammer i stedet fra tyske Müller Elektronik.

- Terminalen er den nyeste model fra Müller. Den er naturligvis iso-bus-kompatibel, tilføjer Jim Thygesen.

Som på en lang række andre såmaskiner, er Centurion i stand til indså sig selv. Brugeren indtaster en ønsket værdi, hvorefter doserings-enheden kører en række omgange. Når det er gjort, vejer brugeren den doserede mængde såsæd, og vægten indtastes i Müller-terminalen. På den kalibrerer maskinen så at sige sig selv og er derefter klar til arbejde i marken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som noget lidt specielt kommer såsæden ud gennem en slange bagerst på maskinen, når maskinen sås ind. Man skal altså ikke stå inde ved selve tanken, hvor der er trangt med pladsen.

Salget af den grønne såmaskine kommer til at ske fra MI, der har fået eneforhandlingen af mærket. Cirka 10 forhandlere blandt MI's forhandlernet kommer ifølge Jim Thygesen til at have med Simba Great Plains at gøre.

Simba Great Plains

I 1999 indgik Simba en aftale med Horsch om salg af redskaber fra Simba i "Horsch-farver" i Tyskland i kombination med såmaskiner fra Horsch. I England blev Horsch omvendt solgt som Simba. Aftalen ophørte i 2010.

I 2011 købte amerikanske Great Plains Simba. Great Plains er USA's største privatejede virksomhed, der producerer redskaber og maskiner til landbruget (traktorer undtaget).