Klovlidelser i malkekvægsbesætninger er en stor økonomisk og velfærdsmæssig udfordring, for "gode ben" er en altafgørende forudsætning for en høj ydelse.

Desværre går der alt for få "gode ben" rundt i de danske malkekvægsbesætninger. Det skriver Anna-Sofie Kjærsgaard, kvægrådgiver, Vestjysk Landboforening i den seneste udgave af Bovilogisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det positive er dog, at det er muligt at gøre noget ved problemet.

Ifølge Anna-Sofie Kjærsgaard er opskriften, at man erkender problemet og gør noget ved det.

Indsatsen kræver tid og pleje - gerne hver dag og mindst én gang i ugen samt et godt og aktivt samarbejde mellem landmand, klovbeskærer, dyrlæge og fodringsrådgiver.

Og det er indsatsen værd, for belønningen er mere mælk, lavere dyrlægeregning og effektive dyr.

Sunde køer har sunde klove

Arjan Catsburg og Richard Bouman har de seneste to år kørt som klovbeskærere i Danmark. Deres erfaring er, at sunde køer har sunde klove.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Er køerne i balance, ser vi ofte også, at køerne har sunde klove - og sunde klove er stærke og dermed også mere modstandsdygtige over for infektiøse lidelser såsom digital dermatitis og balleråd. Men først og fremmest er en ko i balance i langt mindre risiko for at udvikle laminitis med efterfølgende såleblødning og sålesår, dobbeltsål eller hulvæg, udtaler Arjan Catsburg.

- Den vigtigste forudsætning for, at køerne har sunde klove, er landmandens prioritering af problemet og handling. Vores ansvar er at fortælle, hvad vi ser, når vi klovbeskærer og på den baggrund komme med gode råd. Vi kan ikke forbedre en generelt dårlig klovsundhed i en besætning uden landmandens hjælp - det er landmandens ansvar at lytte og handle derefter, supplerer Richard Bouman.

Læs mere om, hvad man selv kan gøre for at forbedre køernes klovsundhed, i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 20. januar.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.