Der er stor forskel på, hvordan landmænd vurderer halte køer, og hvad der er reelt er af problemer i besætningen.

- Måske ser de halthed forskelligt, eller måske er det nemmere ikke at se de halte køer, siger Becky Whay, seniorlektor i dyrevelfærd og -adfærd, University of Bristol.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Hun påpeger dog, at der er nogle landmænd, som er gode til at estimere antallet af halte køer i deres besætning. I England anvendes en firepoints score, der går fra 0-3. Scoren går under navnet "DairyCo - Mobility Score". Og ifølge Becky Whay synes det at være mere acceptabelt for landmanden, at man har valgt at associere scoren med bevægelse frem for halthed.

Hun anbefaler, at man vurderer køernes bevægelse mindst én gang om måneden, og at man vælger et tidspunkt og sted, hvor det er muligt at observere køerne - ideelt på en hård, flad og ikke glat overflade som for eksempel et betongulv. Hver ko skal observeres individuelt, hvor de har mulighed for at tage seks til 10 uforstyrrede skridt. Køerne skal ses fra siden og bagfra, og hvis muligt skal koen gerne runde et hjørne i forbindelse med "testen". Køer, som registreres med score 2 og 3, skal noteres i et behandlingsskema, og der følges op med regelmæssige tjek for at sikre, at behandlingen virker. Der laves desuden en optælling af køer med score nul og en. Hvis man er usikker på, hvilken score koen skal have, skal man gentage observationerne, og hvis dette ikke hjælper, skal man undersøge klovene.

Mange risikofaktorer forbundet med halthed

I England har man set meget på halthed hos malkekvæg, og hvad der kan være årsag hertil. I et eksempel blev køerne i 205 besætninger vurderet, og ifølge Becky Whay viste det sig, at 36,8 procent af køerne var halte. Det varierede dog helt fra nul til 79,2 procent. De risikofaktorer, som blev forbundet med halthed, var:

* Ødelagt beton

* Køer, der skubber eller drejer skarpt ved malkestalden

Artiklen fortsætter efter annoncen

* Afgræsning sammen med får

* Brug af vinkelsliber ved klovbeskæring

* Ingen behandling af halte køer inden for 48 timer efter, at det er opdaget

* Besætning med anden race end Holstein Friesian var forbundet med reduceret halthed blandt køerne

Køer, der er halte, vil ændre adfærd i forhold til de raske køer i besætningen. Det giver ifølge Becky Whay sig blandt andet til udtryk ved, at de halte køer ændrer deres æde- og liggeadfærd. De ligger ned i længere tid og måltiderne bliver længere, men der vil være færre af dem. Køerne vil desuden ændre deres liggepositioner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 20. januar. Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.