I 2011 producerede de danske mælkeproducenter den bedste mælk i mange år. 

Celletallet i mælken faldt nemlig med knap 7000 pr. milliliter. Og celletallet er et godt mål for koens yversundhed og mælkens kvalitet. Et højt celletal kan være tegn på infektion i malkekøernes yvere. Det kan forandre mælkens sammensætning og eksempelvis medføre en harsk smag. Det oplyser Videncentret for Landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor er celletallets fald en god nyhed for de danske mælkedrikkere.

Faldet i celletallet for 2011 er en fortsættelse af en trend, som mælkeproducenterne har præsteret siden 2008. Ifølge dyrlæge Jørgen Katholm, Videncentret for Landbrug, Kvæg skyldes det flere ting.

- Før finanskrisen blev der bygget rigtigt mange nye, gode kvægstalde. Stalde, hvor køerne går frit rundt, og hvor man i det hele taget har tænkt meget på deres velfærd i forhold til staldens indretning. Og køerne kvitterer simpelthen for bedre velfærd ved at blive mindre syge. Det betyder blandt andet færre tilfælde af yverbetændelse – og dermed færre celler i mælken, forklarer Jørgen Katholm til vfl.dk.

Han er dog overbevist om, at årsagen til den forbedrede mælkekvalitet også ligger i en aktiv indsats fra mælkeproducenternes side.

- Vi fornemmer helt tydeligt, at mælkeproducenterne er blevet meget bevidste om, at de producerer en fødevare og har et stort ansvar overfor forbrugerne. Derfor arbejder de meget målrettet på at reducere celletallet, siger han.