Finanstilsynet har givet Vestjysk Bank påbud om at foretage mernedskrivninger for 481,3 millioner kroner. Heraf udgør bankens landbrugsengagementer langt den største del - 309,3 millioner kroner, mens ejendomsengagementer udgør 128,2 millioner og øvrige engagementer 43,8 millioner.

Derudover har Vestjysk Bank besluttet at foretage yderligere nedskrivninger på 75 millioner kroner på landbrug. Således har banken nedskrevet 384,3 millioner kroner på landbruget, oplyser bankdirektør Frank Kristensen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er kede af, at det er nødvendigt at øge nedskrivningerne, men vi kan ikke bestemme konjunkturerne i landbruget. Alle troede i første halvår, at det var ved at vende for landbruget, så resultaterne ville være forbedret i andet halvår, men sådan gik det desværre ikke, siger Frank Kristensen og fortsætter:

- Når det så er sagt, er det væsentligt at understrege, at vi stadig har en god basisindtjening på forventet 500 millioner kroner i 2011, og - som tilsynet også skriver - har vi en tæt opfølgning og styring i forhold til landbrugskunderne samt et godt kendskab til risiciene. Der er generel enighed mellem Finanstilsynet og banken om værdiansættelse af ejendomme.

En del af kerneforetningen

I oktober meddelte Vestjysk Bank, at de forventede nedskrivninger på udlån og garantier ville udgøre omkring 400 millioner kroner.

Men under en undersøgelse af kreditområdet anvendte Finanstilsynet en mere kritisk tilgang til primært svage landbrugsengagementer, end banken hidtil har gjort. Hertil kommer en mere forsigtig værdiansættelse af sikkerheder og landbrugsjord. Derfor kommer bankens nedskrivninger op på cirka 950 millioner kroner.

Banken holder dog fast i, at landbruget "er og har historisk altid været en vigtig del af Vestjysk Banks kerneforretning og et forretningsområde, som banken har stor ekspertise i."

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dansk landbrug skal igennem en konsolideringsperiode med færre landbrug til følge. Bankens opgave vil være at medvirke til at finansiere de landbrug, der langsigtet er økonomisk bæredygtige, siger Frank Kristensen.